Новини

Податки, виплати для ВПО та перевірки від податкової: що зміниться з 1 серпня в Україні

З 1 серпня на українців чекає чимало змін у податковому законодавстві.

Зокрема, ФОПи повертаються до довоєнної 5-відсоткової ставки податку, а на бізнес чекають податкові перевірки, пише Європейська правда.

Скасування податкових пільг

З 1 серпня українським підприємцям повертають ставки податків, які діяли до початку великої війни. За відповідний законопроєкт депутати проголосували 30 червня.

Для фізосіб-підприємців (ФОП) третьої групи (річний дохід не перевищує 1 167 мінімальних зарплат або 7,819 млн грн) скасовується пільгова ставка оподаткування. Замість 2% від обороту їм потрібно буде сплачувати 5%, як до початку великої війни.

Повернення довоєнної ставки відбудеться автоматично. Зареєстровані під час дії пільгового періоду підприємці автоматично з 1 серпня вважатимуться платниками податків третьої групи із ставкою 5%.

Як ФОПи повертатимуться до довоєнної 5-відсоткової ставки податку
Підприємці третьої групи, які у 2023 році змінили пільгові умови оподаткування, перейшовши на загальну систему (ПДФО – 18%, ЄСВ – 22%, військовий збір – 1,5%; за таких умов на них не поширюються обмеження щодо розміру доходів чи найму працівників), можуть повернутися до спрощеної системи (5%). Для цього їм слід подати заяву. Якщо підприємець зробить це до 1 вересня, то вважатиметься платником єдиного податку з 1 серпня.

Після початку великої війни для ФОПів першої і третьої груп скасували необхідність сплати єдиного соціального внеску. З 1 серпня його доведеться платити. Мінімальний розмір ЄСВ у 2023 році становить 1 474 грн на місяць або 4 422 грн на квартал. Право не сплачувати ЄСВ залишається в підприємців, зареєстрованих на територіях, де тривають бої, або на тимчасово окупованих територіях.

Скасування податкових пільг для ФОПів є вимогою меморандуму, підписаного Україною та МВФ.

Податкові перевірки
Тим же законопроєктом, що скасовує згадані податкові пільги, депутати частково скасували мораторій на проведення планових податкових перевірок. З 1 серпня податківці зможуть перевіряти бізнес, який працює в таких сферах:

виробництво та/або реалізація підакцизної продукції (алкоголь, тютюнові вироби);
організація та проведення азартних ігор;
фінансові, платіжні послуги.
Позапланові податкові перевірки дозволили проводити лише в окремих випадках. Найпоширеніша причина – наявність інформації про порушення.

Поповнення банківських карток через термінали
З 1 серпня для підтвердження операції поповнення банківських карток готівкою через термінал потрібно буде вводити номер мобільного телефону. Ця норма передбачена постановами правління Нацбанку. Алгоритм дій з підтвердження поповнення картки готівкою виглядатиме так:

ввести в терміналі номер свого мобільного телефону;
отримати на цей номер одноразовий пароль (у вигляді смс або телефонного дзвінка);
ввести пароль, що підтверджує згоду на виконання операції;
отримати квитанцію.
Ця процедура стосується не всіх грошових переказів. До винятків належать оплата комунальних послуг, придбання квитків на потяг і на проїзд у міському та приміському видах транспорту, поповнення проїзних і транспортних карток, сплата податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.

Скасування виплат для деяких ВПО
З 1 серпня внутрішньо переміщеним особам, які тривалий час перебувають за кордоном, скасують нарахування допомоги. Виплати не продовжать тим, хто перебуває в іншій країні понад місяць без обґрунтованої причини. До таких причин належать службове відрядження, стажування, лікування чи реабілітація, догляд за хворою дитиною, смерть когось з членів сім’ї. У будь-якому випадку потрібен документ, що підтверджує обґрунтованість відсутності в Україні.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.