Новини

«Військова тематика у виробах стала близькою»: підприємець з Чернівців відшиває амуніцію для військових

Підприємець із Чернівців Максим КОРОВІН з березня 2022 року почав відшивати амуніцію для військових. До цього його підприємство займалося виготовленням виробів та аксесуарів зі шкіри.

Як розповів Максим ” “, цього року вони отримали грант і планують розширити асортимент, а саме створити лінійку сумок та аксесуарів у стилі “мілітарі”.

Почали зі шкіряних гаманців, аксесуарів

– У далекому 2016 році ми з друзями вирішили спробувати себе у виробництві шкіряних виробів. На той час надихнулися тим, що нам не подобалася якість речей, що були на українському ринку. Було бажання, тому розуміли, що можемо робити краще. Поступово почали пробувати виготовляти шкіряні вироби – гаманці, дрібні аксесуари. Спершу це були дрібні матеріали зі шкіри, а потім вже й сумки, – розповідає підприємець.

З часом його підприємство лише ставало більшим, але на початку 2022 року, під час повномасштабного вторгнення, підприємець зрозумів, що відшивати щось зі шкіри не має сенсу.

– У березні ми почали шити амуніцію для військових, продовжуємо це робити й досі. Зрозуміли, що у нас є виробництво, є обладнання, є люди, які це вміють робити. Ну, і зрозуміло було, що у таких умовах нікому не треба було, до прикладу, сумок. Свою діяльність довелося дещо перекваліфікувати. Почали з ременів для зброї.

Великою проблемою у перші тижні війни для підприємства була нестача матеріалів. За словами Максима, з полиць магазинів, його просто згрібали.

За понад рік зуміли налагодити всі процеси

– Дуже багато виробництв почали відшивати амуніцію із того, що було. Але це неправильно, бо багато речей були просто неякісними. Адже для військових знарядь є певні державні стандарти, яких потрібно дотримуватися. Матеріали мають бути міцніші, дуже якісні. У нас теж спершу було багато помилок. Але на них ми вчилися. Часто заїжджали на виробництво військові, які показували, як робити не варто, а що краще додати. Вони розуміли специфіку того, що їм треба, – розповідає підприємець.

Зараз підприємству вдалося налагодити процеси, також вдалося знайти регулярних постачальників якісного товару. Розширили перелік амуніції – це вже й аптечки, органайзери, різні види ременів для зброї.

“Будемо й надалі працювати з амуніцією”

– Тому, все ж таки, ми вирішили, що будемо й надалі відшивати амуніцію, але при цьому розширюватися. Отримавши такий досвід, я зрозумів, що на виробництві можемо виготовляти й інші речі, які пов’язані з військовою тематикою. Йдеться вже про різні сумки, аксесуари. Але ці речі люди зможуть використовувати у цивільному житті. Дуже велика кількість військових за цей час звикла, наприклад, до тактичних сумок. Спробуємо задовольнити ці потреби, – додає Максим.

Максим зізнається: коли лише почув про грантову програму, йому стало цікаво, як взагалі це працює і чи справді вони допомагають українським підприємцям.

– Написали грант. Навіть вже встигли закупити необхідне обладнання, матеріали. Великий плюс – у нас тепер немає перерв із постачанням. Ми можемо планувати все наперед. Гранти, звичайно, – це хороша справа, яка допомагає бізнесу. Але я й тут помітив багато нюансів, наприклад, з документацією. Ти витрачаєш дуже багато часу на заповнення бланків, хотілося б, щоб це якось було простіше, – каже.

Амбітною ціллю підприємця є вихід на європейський ринок. Подібний досвід у них вже був, коли виготовляли шкіряні аксесуари. Але підприємець каже, що в умовах війни це зробити набагато важче.

“Мріємо про європейський ринок”

– Хотілося б, звичайно, вийти на європейський ринок. Я говорю саме про амуніцію. Це досить важке завдання, потрібно ще доопрацювати багато процесів. Але це цікаво насамперед тому, що наша продукція була випробувана військовими. Але доки ми об’єднуємо багато напрямків, це важче зробити, – каже Максим.

Наразі підприємство продовжує працювати й робитиме це до нашої перемоги. Водночас готуються і до наступної зими.

– Минула зима нас загартувала, але ми розуміємо, що ця може бути ще гіршою. Тому готуємося до кращого, але не відкидаємо й гіршого. Продовжуємо виробляти амуніцію, паралельно – товари зі шкіри. Вважаю, реальність зараз така, що все може змінитися в один момент. Але працювати, допомагати армії, надавати людям робочі місця однозначно треба!

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.