Новини

“Сподіваємося, що здоровий глузд переможе…”: тренер та спортсменки з Чернівців про “нейтральний” статус росіян у міжнародних змаганнях

Спортсменки з вільної боротьби Марія та Соломія Винник бойкотували турнір, який відбувався у Будапешті. Причиною цього стала участь представниць РФ. Це був четвертий світовий рейтинговий турнір цього року.

Старший тренер з вільної боротьби у Чернівецькій обласній дитячо-юнацькій спортшколі, заслужений тренер України Сергій Одинак разом зі збірною до останнього вірили, що в Будапешті росіян не допустять до турніру, пише molbuk.ua

– Упродовж року проводять чотири рейтингових турніри. За їхніми результатами визначають рейтинг спортсмена у всесвітній кваліфікації. До змагань у Будапешті наші спортсменки Соломія та Марійка виступали на змаганнях у Бішкеку, де російські команди не брали участь, – розповідає Сергій Одинак.

Тренер зі спортсменками відмовилися брати участь у рейтинговому турнірі дорогою до Угорщини…

– Тільки у дорозі до Угорщини ми дізналися, що росіянки візьмуть участь у змаганнях. Ми порадилися з усією збірною і прийняли рішення бойкотувати турнір. Також взяли до уваги рекомендації Міністерства молоді та спорту України, яке порадило відмовитися від участі в змаганнях, – зазначає С. Одинак.

Росіян допускають до змагань під нейтральним статусом…

Рейтинговий турнір – це також і комерційні змагання, де за призові місця виділяють преміальні кошти, що є додатковим заробітком для спортсменок.

– За підсумками чотирьох турнірів, визначається місце спортсмена у світовому рейтингу. Марія та Соломія Винник – неодноразові призерки серед чемпіонатів Європи та чемпіонатів світу. Тому для них було важливо взяти участь в офіційному турнірі Міжнародної федерації боротьби. Зараз не знаємо, як нам далі бути… Федерація продовжує працювати над питанням про недопущення спортсменів з Росії до турнірів, – каже старший тренер. – Зараз у спорті настільки абсурдна ситуація, що росіян допускають до змагань під нейтральним статусом, тобто вони не мають ні символіки, ні гімну своєї країни. Хоча ще рік тому Міжнародний олімпійський комітет дав рекомендацію взагалі не допускати спортсменів із Росії до змагань.

За словами тренера, наступний рік у дівчат – олімпійський.

– Нам цього року треба отримувати ліцензії на Олімпійські ігри, але для цього потрібно брати участь у змаганнях. Якщо ми не заявлятимемося на ліцензійні турніри, офіційні чемпіонати світу, то фактично можемо забути дорогу на Олімпійські ігри… – зазначає Сергій Одинак.

Тренер і дівчата нині готуються до чемпіонату світу, який відбудеться у листопаді.

– Сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і росіян не допускатимуть на турніри. Наразі наш бойкот змагань, що відбувалися у Будапешті, досить суттєво вплинув на рейтинг дівчат у загальній статистиці. Кожен виступ – це потрібні бали. Та ця проблема не зрівняється з трагедією, яку переживає наша держава. Хоча б таким вчинком ми змогли показати, що жертвуємо своїми результатами та підготовкою до цих змагань. Ми хочемо, щоб нас почув світ, ще своє встигнемо забрати на чемпіонатах, – розповідає тренер. – Спортсмени засвідчили свою позицію, а далі справа за дипломатією. Організаторам турніру, звісно ж, було неприємно через наш вчинок, але останнє слово за збірною… Ми прийняли таке рішення.

“Не уявляю, як тиснути руку людині з країни-агресора…”

Соломія та Марія Винник з чотирьох рейтингових турнірів змогли виступити в червні в Киргизстані. Марія завоювала бронзову медаль, а Соломія – срібну. Дівчата кажуть, що бойкотувати турнір було одностайним рішенням.

– Коли нас повідомив тренер, що росіянки заявилися на турнір, ми відразу скасували поїздку. Не можемо уявити, як це – виходити на килим, тиснути руку людині з країни-агресора, що вбиває наш народ. Це вже було б не змагання, а з’ясування стосунків,– кажуть Марія та Соломія.

Зараз дівчата розуміють, що через допуск росіянок до змагань можуть пропустити досить багато турнірів.

– Нам дуже важливо отримувати досвід. Проте водночас розуміємо, якщо наша країна і далі бойкотуватиме змагання з участю росіян, то всі розуміють, що ми там не виступимо… Зараз ми не знаємо, до чого готуватися. Росіян почали допускати до турнірів, відповідно, українці відмовляються їздити на них, – кажуть спортсменки.

Дівчата вже впродовж 12 років тренуються у вільній боротьбі. Щоб не втрачати форму, днями спортсменки виїжджають на тренувальний збір, який триватиме три тижні у Карпатах.

– Разом з тренером будемо шукати вирішення цієї ситуації, адже він розуміє, що нам потрібен новий досвід. Національний олімпійський комітет має в цьому допомогти. Змагатимемося, але без росіян! – підсумовують Марія та Соломія.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.