Новини

Друга операція за місяць: у лікарні на Буковині зробили чергову трансплантацію нирки

Чернівецькій обласній клінічній лікарні вдруге за місця здійснили трансплантацію нирки. А загалом для медзакладу це вже п’ята трансплантація нирки.

Про це йдеться на фб-сторінці лікарні.

Нирку трансплантували від донора, якому було діагностовано смерть мозку внаслідок геморагічного інсульту. При житті він вже був донором кісткового мозку.

“Цей донор ще при житті уже був донором кісткового мозку. Можливо, це й стало тим аргументом, завдяки якому родичі дали згоду на забір органів для трансплантації. Забрали печінку, дві нирки. За попередньою інформацією, всі ці органи були пересаджені. Одна нирка була пересаджена в Чернівецькій обласній клінічній лікарні”, – розповідає Галина ШКІОПУ, начальник нефрологічного підрозділу Чернівецької обласної клінічної лікарні, лікар-нефролог, трансплант-координатор, експерт ДОЗ за напрямом “Нефрологія”.

Нирку пересадили 37-річному чоловіку, який вже чотири роки перебуває на гемодіалізі.

“Реципієнт у Чернівцях, який отримав нирку, – це наш нефрологічний пацієнт, якому 37 років. Він мав важкі ускладнення з боку нирок. Хворів із дитинства. Цей чоловік – переселенець із Донецької області, перебував на діалізі ще з 2019 року, у Донецькій області стояв у черзі на трансплантацію нирки. Приймав препарати, які дали ускладнення на слух, тому наразі він носить слуховий апарат. Також мав проблеми з високим артеріальним тиском. Від початку повномасштабного вторгнення, із квітня 2022 року, він перебуває у нас на обліку”, – зазначила лікарка.

Читайте також: У лікарні на Буковині медики зробили дві складні операції: пацієнти були при свідомості й розмовляли з лікарями

Нині пацієнт ще у реанімації. Почувається добре. Нирка після пересадки запрацювала менш ніж за добу.

“Цього місяця це вже друга трансплантація нирки на базі нашої лікарні. Після попередньої трансплантації цей пацієнт пройшов усі необхідні обстеження – у нього було якесь передчуття. І вже за тиждень з’явився донор”, – розповіла Галина Шкіопу.

Раніше повідомлялося, що у Чернівецькій обласній лікарні вже четвертому пацієнту трансплантували нирку.

Нагадаємо, на Буковині вперше виконали родинну трансплантацію нирки у січні 2022 року.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.