Новини

Експорт в Китай: на чому заробляють українські бізнесмени?*

Китай — не тільки “світова фабрика”, а й величезний ринок збуту. Попри інтенсивний розвиток виробництва і сільського господарства, ця держава продовжує імпортувати чимало товарів з-за кордону, у тому числі з України. Через російське вторгнення об’єми зовнішньої торгівлі нашої держави дещо скоротилися. Проте навіть сьогодні Китай продовжує закуповувати певні найменування в Україні — товарообіг за перший квартал 2023 року склав 1 млрд доларів.

Ведення такого бізнесу значно спростилося завдяки комплексним послугам від провідних логістичних операторів. Наприклад, на сторінці https://meest.cn/eksport-z-ukrayini-v-krayini-svitu/ttps://meest.cn/eksport-z-ukrayini-v-krayini-svitu/ можна скористатися послугою організації експорту до Китаю “під ключ” і зробити власну торговельну марку популярною в Піднебесній.

Які українські товари популярні в Китаї?
Зернові. Надзвичайний попит в Китаї мають українська пшениця, ячмінь, сорго, кукурудза, соя, а також борошно з різноманітного зерна.

Олійні культури. Соняшник, ріпак, а також шрот з них є стабільною статтею українського експорту в Китай, хоча в КНР відводяться чималі сільськогосподарські угіддя під вирощування таких рослин.

Ягоди і фрукти. Популярністю користується як свіжа, так і заморожена продукція. Особливо великі обсяги поставок припадають на яблука, чорницю, черешню, лохину. Однак саме в 2022–2023 роках загальний об’єм експорту за цими товарами знизився через окупацію значної частини сільськогосподарських угідь, де традиційно вирощувалися ягоди і фрукти.

Корми. Серед популярних і потрібних товарів — їжа для домашніх, а також свійських тварин. Зокрема, до українсько-китайського експортного пакета увійшли комбікорми. Це пояснюється вигідним співвідношенням якості й вартості таких товарів для КНР.

М’ясо і риба. Дозвіл на експорт такої продукції отримати важче у порівнянні з іншими групами товарів. Проте, низка українських компаній їх має і веде активну торгівлю з Китаєм. 2023 року активність у цьому секторі скоротилася особливо помітно, адже доступний українцям об’єм якісних морепродуктів зменшився.

Інтерес покупців з КНР до української продукції пов’язаний, перш за все, з високою якістю товарів, сировини. Наші фермери суворо дотримуються безпечних технологій виробництва, а добрий клімат і родючі землі роблять продукти смачними.

Особливою статтею торгівлі з Китаєм залишаються різноманітні метали. Проте продаж української сировини вимагає специфічних дозволів, великих об’ємів виробництва і сьогодні є обмеженим. Окрім того, далеко не всі логістичні компанії, брокери погоджуються працювати з такою продукцією.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.