Новини

Буковина отримала від МОЗ 13 новеньких карет швидкої допомоги – фото

Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримав від МОЗ 13 новеньких карет швидкої допомоги.

Їх урочисто передали сьогодні на Театральній площі, пише molbuk.ua

Нові “швидкі” – автомобілі типу В CITROEN Jumper DANGEL 4х4. Вони оснащені всім необхідним обладнанням для надання екстреної медичної допомоги та порятунку життя.

Це кардіограф з функцією телеметрії, дефібрилятор, інфузомат, пульсоксиметр, розводка кисню, обладнання для іммобілізації та інше. Також у машинах з’явився капнограф – прилад для відображення вмісту вуглекислоти в повітрі, що видихається пацієнтом, якого раніше не було в бригадах екстреної медичної допомоги.

Машини повнопривідні, тож вони зможуть долати складні ділянки доріг, що особливо важливо взимку.

Як зауважив генеральний директор Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Єленєв, автопарк служби тепер укомплектований санітарним транспортом молодше 5 років на 95%.

“Це нові автомобілі на базі CITROEN Jumper, які оснащені повним приводом. Автомобіль класу В – основні авто швидкої допомоги, які використовуються в Європі та світі. Ми неодноразово наголошували, що для нашого регіону потрібно в першу чергу повнопривідні автомобілі. Тому що у нас є складнощі з гірською місцевістю, Дністровським каньйоном. Тут на сто відсотків є все необхідне обладнання для надання реанімаційної та будь-якої іншої медичної допомоги.

Ми такі почали отримувати ще починаючи з 2020 року, але в цих є ще додаткові пристрої, такі як капнограф. Це пристрій, який вимірює кількість СО в повітрі, що видихає пацієнт”, – зазначив Володимир Єленєв.

Він зазначив, що приблизна вартість однієї машини без ПДВ – 1 мільйон 700 тис грн.

“Ці автомобілі МОЗ закуповувало у період, коли відмінили ПДВ під час коронавірусу. Зараз ПДВ повернули, тож тепер такі машини загалом коштують більше 2 мільйонів”, – пояснив.

За словами голови Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка, із 13-ти автомобілів 9 будуть надані громадам області, 4 залишаться у Чернівцях для обслуговування містян. На сьогодні наявна кількість “швидких” в області – це більше 45 автомобілів, що майже покриває всю потребу для області. Але ми маємо ще додатково оновити парк, який залишився і виконує свою функцію, але вже має більше 5 років і не відповідає сьогоденню. Тож будемо замінювати парк, щоби наша екстрена медицина була сучасною, могла надавати вчасну допомогу”, – запевнив посадовець.

Він додав, що раніше Чернівецька область передала ЗСУ на схід 66 “швидких”.

Цікаво, що усі водії центру екстреної меддопомоги – не просто водії, а екстрені медичні техніки, які пройшли відповідне навчання і мають навики надання першої медичної допомоги.

“Не всі водії в інших областях пройшли такі навчання і мають такі навики”, – зауважив Р. Запаранюк.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.