Новини

Все залежить від дози: лікар з Чернівців розповів, чи справді пиво шкідливе

Літній відпочинок важко уявити без пива. Кухоль охолодженого напою чудово розслаблює і додає настрою. Однак в Інтернеті часто можна прочитати про шкідливість цього продукту.

Чи насправді пиво шкодить здоров’ю, ми запитали у Валерія ЗАЙЦЕВА, професора БДМУ, лікаря-уролога урологічного підрозділу ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”.

Пиво люди споживають тисячі років. Почали його варити ще у монастирях, де його регулярно вживали. Щодо вживання пива існують множинні міфи, які міцно засіли в нашу свідомість ще з часів СРСР. Спробуємо розібратися, – каже Валерій Зайцев.

Міф 1. Пиво шкідливе для здоров’я
Неправда. Все залежить від дози. Науково доведено, що споживання алкоголю загалом не має перевищувати 1 дозу для жінок чи 2 дози для чоловіків на день. Доза – 14 г чистого алкоголю, тобто десь 300-400 мл пива. Споживання будь-якого алкоголю вище цього рівня дійсно призводить до численних проблем. Доведено, що це сприяє появі багатьох видів раку, проблем із печінкою, серцево-судинних захворювань, ментальних проблем. Крім того, є ситуації, коли вживання алкоголю, у принципі, заборонене: за певних захворювань, вагітності або водіям. Жодне наукове дослідження не довело негативний вплив пива на здоров’я, якщо вживати його у вказаних межах.

Міф 2. Від пива росте живіт
Неправда. Пиво містить дуже незначну кількість калорій і зовсім не містить жиру. Більше того, ряд досліджень показали, що люди з надмірною вагою навіть можуть схуднути при помірному його вживанні. Але набрати вагу при постійному вживанні пива дуже легко, якщо його постійно заїдати. Що ми їмо до пива? Правильно, все супер калорійне, з великою кількістю солі та шкідливе саме по собі: чипси, солоні горішки, всіляку солону рибу тощо. Ось тоді дійсно буде і живіт, і тиск і все інше. Не заїдайте пиво!

Міф 3. Пиво призводить до чоловічих проблем. У ньому містяться жіночі гормони, які вбивають потенцію
Неправда. Потенцію вбиває зайва вага та відсутність руху. І гіпертонія. Але вони не від пива, а від харчування, паління, способу життя та інших причин. А якщо ви активно проїхалися на велосипеді чи відвідали спортзал і після того випили кухоль пива – нічого поганого в цьому немає. Більше того, пиво не тільки добре відновлює рівень рідини, а й містить багато мікроелементів та вітамінів групи В, що корисно для здоров’я. І жіночих гормонів у ньому немає. Є флавоноїди, які мають естрогенопідібну дію. Але разом з антиоксидантною, протизапальною та противірусною діями, що корисно для нас.

Міф 4. Пиво не можна при каменях у нирках
Неправда. Пиво ніяк не збільшує ризик каменів. Навпаки, при каменях чим більше рідини людина вживає, тим краще. Безумовно, краще звичайної води, але і пиво можна до неї додавати.

Ну і на останок. Є достатньо вагомі наукові свідчення на аналізі великих груп людей (від сотень тисяч до 7 млн) , що вживання пива може покращити ліпідний профіль і зменшити ризик серцевих захворювань, а також зменшити ризик цукрового діабету та остеопорозу.

Висновок? Пиво в дозі 300-400 г для жінок чи подвійна доза для чоловіків жодної шкоди здоров’ю не завдає. Монахи підтвердять. Не заїдайте пиво шкідливими закусками! Саме від них найбільша шкода і з’являється “пивний” живіт. Не перевищуйте дозу! Там на вас радісно чекають рак, інфаркт, цироз та проблеми з потенцію. І ніколи не пийте за кермом. Вживайте з розумом та будьте здорові!

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.