Новини

«Гора кохання» втрачена для чернівчан? На популярній локації стоїть огорожа і триває будівництво – фото

Зі славнозвісної “Гори кохання”, що у Садгорі, відкривається чи не найкраща панорама на Чернівці. Свою назву в народі ця локація отримала через те, що сюди полюбляють ходити на побачення закохані пари.

Утім, територія вже 10 років перебуває у приватній власності. У 2013 році міськрада виділила там чотири ділянки для садівництва. Пізніше їх скупив один власник, а на сесії міськради йому дали дозвіл на зміну цільового призначення. Згодом в’їзд до популярної локації перекрили шлагбаумом, а на території почали зводити котедж.

Про це йдеться у публікації ” ” від 13 липня, пише molbuk.ua

Краєвид – просто фантастичний

Журналістка ” ” навідалася на “Гору кохання” минулими вихідними. Повернула з вулиці Александрі на Лісову, далі – на вулицю Мельника. Все вище і вище, і от врешті – гора. Щоправда, вхід перекритий шлагбаумом. Пройти можна, а от машиною проїхати – зась.

Територія огороджена сіткою. Вкопані стовпці для майбутніх воріт. Видніється якийсь фургончик. Чую звуки будівельних робіт.

Я тим часом милуюся краєвидом. Він справді фантастичний! Усі Чернівці як на долоні. З висоти “Гори кохання” навіть багатоповерхівки видаються крихітними, наче іграшковими.

Потім кидаю погляд вниз, і бачу трохи нижче гори розрівняну землю. Частина вже засипана гравієм. Встановлено кільце для колодязя.

Спустившись на стежку, натрапляю на котеджний будиночок. Він із дерева, ще не завершений. Усередині сидять чоловік і жінка, полуднують. Виявляється, це власники.

Вхід буде дозволений лише вдень

Чоловік прізвища не називає, каже, що він – підприємець зі Старої Жучки.

“Звичайна собі проста людина”, – зауважує.

Уже пізніше дізнаюся, що звати його Сергій Ілащук. Із YouСontrol дізнаюся, що він займається роздрібною торгівлею.
Розповідає, що кілька років тому разом із дружиною придбали чотири ділянки у попередніх власників. “А вже як їм дісталася ця територія, не знаю, треба у них питати”, – зазначив.

Чоловік розповів, що будує будиночок для сім’ї. Сюди, мовляв, зможуть приходити і влітку, і взимку, тому що котедж буде утеплений. Задуму щодо ресторану, готелю чи іншого комерційного закладу в нього поки не виникало.

На запитання, чи це була його мрія – тут придбати ділянку – відповів: “Не те щоби мрія. Просто так вийшло”.

Власник запевнив, що не буде забороняти приходити на “Гору кохання”.

“Я розумію, що чернівчани дуже люблять цю локацію, тому не хочу обмежувати до неї доступ. Нехай приходять собі вдень із друзями, коханими, дітьми, милуються краєвидами, відпочивають. Але ввечері, після 21-ої години, вхід будемо закривати воротами. Бо тут, щойно звечоріє, постійно збираються компанії, залишають купи сміття. А ще покрали багато будівельних матеріалів. У руках багато не винесеш, а коли заїжджають аж на саму вершину машиною, то можуть вивезти велику кількість будматеріалів. Або викинути тут великі мішки зі сміттям. Тому ми поки що поставили на в’їзді на гору шлагбаум. Його тут не має бути, оскільки там уже не наша ділянка. Але це тимчасово, поки ми не встановили ворота на вході на нашу територію”.

Як стало відомо, зводить котедж компанія Budmall Center, представником якої у Чернівцях є ексдепутат міськради Андрій Брязкало. Днями він оприлюднив відео з місця будівництва, демонструючи результати роботи.

“Друзі, показую вам фундамент на локації в Чернівцях. Це найкраща локація – подивіться, який позаду вид. Ось тут уже готовий фундамент, іде обв’язка деревом. Це перший будинок, плануються наступні”, – написав Андрій Брязкало.

Спочатку віддали для садівництва

Як розповів ” ” керівник департаменту урбаністики та архітектури міськради Андрій Тимофійчук, на цій території впродовж 2013 року чотири ділянки площею по 12 соток були передані у приватну власність чотирьом різним власникам.

“Був використаний механізм, дозволений Земельним кодексом. Йдеться про безоплатне право приватизації для кожного мешканця земельних ділянок із визначеним цільовим призначенням у межах міст. У цьому випадку – для садівництва. Тоді містобудівна документація передбачала там територію колективних садів. Тож були сформовані чотири земельні ділянки по 12 соток. Це максимальна площа, дозволена в межах міст із таким цільовим призначенням. І у 2013 році їх безоплатно передали у власність для садівництва”, – коментує А. Тимофійчук.

У 2016 році, як засвідчують документи, відбувся перехід права власності на ці земельні ділянки. Їх усіх скупила одна власниця, на прізвище Ілащук (пізніше з YouСontrol дізнаємося, що звати її Людмила, вона також підприємиця, – авт.). Того ж року вона звернулася до міськради щодо зміни цільового призначення під комерцію. Депутати підтримали звернення.

“Після 2014 року генеральний план передбачав там зону Г-2. Тобто зону громадської забудови, де можна споруджувати комерційні об’єкти. Таким чином зараз маємо чотири земельні ділянки у приватній власності з комерційним цільовим призначенням.

Цікаво, що територія входить у зону охоронюваного ландшафту, згідно з наказом мінкульту 2007 року. Попри це, у 2013 році відділ охорони культурної спадщини надав позитивний висновок під час відведення цих земельних ділянок і допустив забудову висотою до семи метрів”, – зазначає чиновник.

Дозволу на будівництво немає

Проте жодних дозвільних документів на будівництво власник не має, наголошує Андрій Тимофійчук.

“Дозволу на початок будівельних робіт у власника немає. Скоріш за все, це самочинне будівництво. Що саме там будують, будемо з’ясовувати. На сьогодні, на жаль, законодавці обмежили органи місцевого самоврядування в проведенні перевірок. Тому буде лише виїзний комісійний розгляд”, – каже посадовець.

Знести будівництво і скасувати право власності тепер буде непросто.

“У межах чинних на момент звернення норм статей 118 та 121 Земельного кодексу люди отримали ці ділянки у власність. Зараз забрати їх назад можна виключно шляхом відчужень для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності. Це шлях, визначений законом, який має певний перелік підстав. Наприклад, розміщення лінійних та транспортних об’єктів, об’єктів загальнодержавного та оборонного значення, культурної спадщини, цвинтарів. Тобто забрати їх на сьогодні підстав немає, тим більше зважаючи на тодішній висновок відділу охорони культурної спадщини”, – пояснює А. Тимофійчук.

Та й зносити будівництво на приватній земельній ділянці можна лише рішенням суду, і то за виключних обставин, як-от, коли йдеться про невідповідність Державних будівельних норм, стандартів і правил та неможливості усунення цих порушень.

“Чернівці втратили “Гору закоханих”, коли передали у власність у 2013 році земельні ділянки. Була закладена міна сповільненої дії, яка “вибухнула”, коли тут розпочалося будівництво. Якщо буде бажання містян і ініціатива депутатів міськради, вивчатимемо питання можливості повернення громаді цих земельних ділянок. Адже для багатьох чернівчан це знакова локація…” – підсумовує директор департаменту.

Довідка

Гора розташована у Садгорі, неподалік вулиці Александрі. Орієнтир – зупинка “Вулиця Лісна”, куди прямують автобуси № 1, 17, 18, 36 і 41.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.