Новини

Подорожчала свинина: як на ринках Чернівців змінилися ціни на м’ясо

Ціни на свинину в мережах торгівлі за перший місяць літа зросли ще 3,4 гривні за кілограм. Яловичина подорожчала на 3,6%, а курячі груднина та окіст додали в ціні 1,2% та 2,2%, відповідно, повідомила асоціація “Свинарі України”.

За даними Держслужби статистики, за п’ять перших місяців 2023 року ціни на свинину зросли на 12%, тушку птиці – на 8%, яловичину – на 6%

Як змінилися ціни на м’ясо у Чернівцях, кореспондентка ” ” побачила на ринку “Центральний”.

У м’ясному павільйоні в понеділок, десятого липня, – лише дві продавчині зі свининою.

– У нас ціни нижчі, ніж у магазинах, – каже пані Неля. – У супермаркетах підчеревина коштує 140 гривень за кілограм. У нас 120-130. Навіть по сто є. Філе в магазині вартує 225 гривень. У нас – 200-210. Ошийок там – за 245, у нас – 190-200 гривень за кіло. Сало, вирізка шматочками – 40 гривень за кілограм, а цілі шматки – за 150 гривень. Вартість м’яса лише трохи зросла, бо підвищилися ціни на закупівлю. Сало, навпаки, впало в ціні, бо літо, тож люди його менше їдять. Зріс у ціні ошийок, адже зараз його часто купують на шашлики.

Продавчиня за сусіднім прилавком додає, що це сезонне здорожчання.

– Ціни зросли орієнтовно на 10-20 гривень за кілограм, але вони коливаються. Щось росте в ціні, інше падає. Такі ціни протримаються до осені. Потім стабілізуються, – каже продавчиня.

А от продавці курятини зазначають, що ціни в них не змінилися.

– Я б не сказала, що ціни зросли, але торгівля впала дуже. Курятина у ціні не змінилася практично. Хіба на гривню-дві зросла. Гомілки – 90 гривень за кіло, стегно – 110, крила – 85, філе – 160 гривень, – каже продавчиня.

Прямую до прилавків із готовими м’ясними продуктами.

– Можливо, зросло в ціні сире м’ясо, але ціни на готові вироби лишилися такими, як і були. Домашня мелена ковбаса коштує 230 гривень за кіло, рублена – 280. Підчеревина – 280 гривень за кіло. Ребра – 200, – каже пані Людмила, яка торгує м’ясною продукцією.

Що прогнозують експерти

Кандидат економічних наук Олександр ХМЕЛЕВСЬКИЙ прогнозує, що наступного відчутного зростання цін на м’ясо варто очікувати восени.
– Зараз спостерігається певна стабілізація цін. Проте восени інфляція прискориться. Через зростання цін на електроенергію, корми й пальне будуть зростати й ціни на м’ясо. За рік вони зростуть у середньому на 15 відсотків, – сказав економіст.

Як зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим ГОПКА, імпортна свинина наразі дорожча на 15-20 %, ніж вітчизняна. Що ж до цін на інші види м’яса, то він зауважив: “Ціни на яловичину зростають у міру збільшення вартості факторів виробництва. Попит на цей вид м’яса є помірним. Виробництво ж курятини є стабільним, тому тут ріст ціни можливий через здорожчання виробництва”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.