Новини

Долар “передумав” дорожчати: як на цьому можна заробити

Головна новина на українському готівковому ринку валюти – припинення подорожчання готівкового долара. На тижні, що минув, висхідний тренд зупинився вже в понеділок, у вівторок трохи пішов униз, а від середи – стабілізувався. А от євровалюта дешевшала весь тиждень.

Що відбувається на валютному ринку, чи варто зараз вкладатися у валюту або, навпаки, краще її позбутися, поки не здешевшала ще більше.

Що відбувається на ринку

За інформацією спеціалізованих сайтів, таких як finance.ua та minfin.com.ua, готівковий долар за тиждень подешевшав у банках та ПОВ (пункти обміну валют) у продажу в середньому на 5 коп. (до 37,37 грн/долар), курс купівлі після незначних коливань повернувся до 36,76 грн/долар. Спред (різниця між курсами покупки та продажу) збільшився з 56 до 61 коп.

Готівковий євро тепер у середньому коштує у продажу 40,97 грн (-14 коп.), у покупці 40, 23 (-10 коп.). Спред по євро зменшився на 6 коп., з 80 до 74 коп.

Найдорожче здати готівковий долар на “білому ринку”, це банки та ПОВ, можна по 37,05 грн/долар, найдешевше купити – по 37,20 грн/долар. Євро – відповідно по 40,65 та 40,85 грн/євро. Валюта на продаж є як у касах банків, так і в обмінних пунктах, однак по курсу нижче середньо ринкового (для долара це 37,37, для євро – 40,97) купити її складно.

На нелегальному ринку, за даними сервісу “міняйло” (miniaylo) сайту finance.ua, де публікуються заявки на купівлю-продаж готівкової валюти між фізособами, курси традиційно вигідніші: у покупці на 15-20 коп. дорожче, у продажу на 10-15 дешевше, як для долара, так і для євро.

Однак Олександр Охріменко попередив: міняйл, по-перше, цікавлять оборудки із значними сумами, від 500 доларів або євро, по-друге, для новачків на цьому ринку є небезпека натрапити на шахраїв.

Офіційний курс Нацбанку стабільний – 36,56 грн/долар. Офіційний курс євро коливається у відповідності до котирувань пари евро/долар. На понеділок, 10 липня, НБУ встановив курс 39,82 грн/євро (+12 коп. у порівнянні з 3 липня).

Чого очікувати на прийдешньому тижні

Усі експерти, як і раніше, прогнозують, що значних коливань готівкового курсу ще тиждень (10-16 липня) не очікується.

Як нагадав Олег Пендзин, зараз у Нацбанка рекордний обсяг золотовалютних резервів, отриманий завдяки зарубіжній фінансовій допомозі, це трохи менше ніж 40 млрд доларів. Тому регулятор жорстко тримає під контролем як безготівковий, так і готівковий ринок.

Втім, на думку Олександра Охріменка, і ревальвації, тобто зміцнення гривні очікувати не слід, адже це знижує обсяг надходжень до держбюджету податків, які стягуються у валюті, наприклад, акцизний збір.

Андрій Шевчишин однак зауважив: у червні та на початку липня Нацбанк продавав на міжбанківському ринку значні суми у валюті.

“Йдеться про сотні мільйонів доларів, тобто безготівкової валюти бізнесу не вистачає, адже, зокрема, зернова угода по експорту українського зерна не працює, валюти у країну надходить менше і невідомо, чи ситуація покращиться, – аналізує Андрій Шевчишин. – Це, як відомо, опосередковано впливає і на курс готівкового ринку. Тому потрібно стежити, як змінюється готівковий курс у найбільших українських банках. Як тільки курс продажу у них помітно піде вгору, а курс покупки, навпаки, вниз, це може бути сигналом щодо змін на ринку”.

Продавати чи купувати валюту

Думки експертів щодо цього різні.

Олег Пендзин вважає: короткострокові, на три місяці, інвестиції у гривню залишаються вигіднішими, ніж у долар.

“Зараз прогнозована інфляція на 2023 рік складає 15%, а є банки, які дають відсотки по депозитах на рівні 16-18% річних”, – уточнив експерт.

Андрій Шевчишин навпаки, не вірить, що гривня залишиться стабільною тривалий час і вважає, що зараз треба купувати долари, поки вони дешеві.

“Це “гра в довгу”, тому не варто витрачати на придбання валюти останні кошти, сподіваючись на швидкий прибуток”, – попередив Шевчишин – Однак і свого ви не втратите. Продавати валюту зараз не варто без крайньої потреби”.

Олександр Охріменко радить інвестувати не в долари, а в євро і, що є новинкою – у польські злоті.

“Хто хоче заробити через півроку, нехай купує євро, адже зарубіжні фінансові аналітики очікують у цьому році на девальвацію долара до євро. Тобто євро подорожчає і на його продажі можна буде заробити, – пояснив Охріменко. – А хто хоче отримати прибуток за місяць-два, може спробувати вкластися у злотий. Його курс набагато більш волатильний, тобто із значними швидкими коливаннями вгору-вниз. Однак потрібно моніторити ринок, аби не пропустити вигідний курс”.

Ми підрахували, скільки можна було б заробити “на злотому” за минулий місяць. За інформацією спеціалізованих сайтів, місяць тому середній курс купівлі готівкового злотого був 8,76 грн, зараз – 9,05 грн. Тобто на перепродажу одного злотого можна було б заробити 29 коп. Очевидно: така оборудка матиме сенс, якщо оперувати сумою хоча б у 5000 злотих (45 тис. грн), тоді прибуток складе в гривнях близько 1450 грн за місяць.

Для порівняння: банківський депозит у 45 тис. грн під 18% річних дасть прибуток у 675 грн в місяць, однак є менш ризикованим, ніж “рулетка” із злотим.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.