Новини

Картини про війну і смерть: у музеї у Чернівцях відкрився незвичний мистецький проект

У Чернівецькому обласному художньому музеї відбулося відкриття мультикультурного проєкту “До та під час…”. Показують болісні і трагічні воєнні будні через мистецьку призму.

Про це повідомляє Чернівецька обласна рада.

Уперше представлений у галереї ArtCraftOil в Кривому Розі, він поєднав декількох митців, а саме: Валерія Сосну, Семена Ісаєва та Світлану Ткаченко. Кожен із авторів представляє свою частину історії “до” та “під час” війни. Усе пережите наживо та висвітлено в особливих творах, які не залишать байдужими нікого.

Проєкт мандрує містами України.

Відомий художник Валерій Сосна представляє свій цикл картин “Сублімація”, враження від яких порівнюють з болісним відчуттям від творчості Гої та його “чорних картин”. Митець вважає своє полотно “Незалежність”, яке почав писати у 1991 році, картиною-пророцтвом, оскільки вже тоді, на початку життя нової країни, було ясно, що не все буде просто та безболісно для України.

“Це було алегоричне зображення підводного світу, який насичений різними символами різних культур та епох, на тлі яких і відбувається боротьба за Незалежність. Минуло багато років, і ця робота стала по-новому актуальною тепер. Нині вже всі розуміють, що це за маленька риба, за якою женеться велика риба-хижак”, – розповідає він.

У концептуальній інсталяції фотохудожниці Світлани Ткаченко “Порожнеча” – різні історії та тематичні стіни з емоціями.

Мисткиня зазначила, що з 25 лютого 2022 року Галерея ArtCraftOil у Кривому Розі перетворилася на хаб, де вони приймали біженців з Херсона, Харкова та Маріуполя, і що після 24 лютого їй морально важко фотографувати.

“Не могла зробити жодного фото. Немає сил та бажання фотографувати жахи, біль і страждання в очах моїх близьких чи біженців. Сама експозиція виставки – це щоденник з візуалізацією майже кожного дня з початку війни”, – розповідає вона.

Проєкт супроводжується аудіогідом, текст якого допоможе глибше осягнути явище сучасного мистецтва в умовах війни в Україні. Експонуватимуть роботи у художньому музеї до 31 липня.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.