Новини

Будівля колишнього нічного клубу «Метро» в Чернівцях стоїть пусткою багато років – відео

Будівля колишнього нічного клубу “Метро” на вулиці Руській уже багато років стоїть пусткою. Колись це був будинок культури “Ера” заводу “Гравітон”, потім – нічний клуб “Сова”, відтак – “Метро”. Приміщення змінило з пів десятка власників. Урешті нічний клуб зачинився і занепав. Наразі це – одна з найбільш занедбаних місцин на Гравітоні.

“Дитину би сюди не пустив”

Місцеві мешканці зізнаються, що їм боязко ходити повз.

“Ввечері тут доволі лячно: темрява, собаки бігають. Безхатьки та різні сумнівні компанії люблять сюди лазити. Свою дитину я б повз це місце ввечері не пустив”, – зізнається один із перехожих, який мешкає неподалік.

“Було б добре, щоби будівлю відремонтували або знесли і натомість спорудили ще один багатоквартирний будинок. Усе ж краще, ніж ця моторошна пустка”, – зауважує жителька Гравітону.

На моїх очах кілька підлітків намагалися пролізти всередину.

Я обійшла довкола колишнього нічного клубу. Розбите скло у вікнах, прогнилі рами, всередині купа сміття, обдерті і розмальовані графіті стіни. Двері загороджені старими воротами. Збереглася літера “М” при вході. Вікна на нижньому поверсі обнесені дротом, та подекуди хтось уже зробив лазівку, щоби пробратися в приміщення.

Вирішила поглянути, що всередині. Опинившись у будівлі, заціпеніла від страху. Чула відлуння власних кроків, а здавалося, що тут є ще хтось. На другому поверсі зберігся паркет, який зрадливо прогинався під ногами, та мозаїка з плитки на стелі. Вибралася звідти якомога швидше, роздерши при цьому коліно.

Будуть інвестиції – буде ремонт

Як розповів ” ” екснардеп та підприємець Максим Бурбак, колишній дім культури “Ера” заводу “Гравітон” колись, ще за радянських часів, очолював його батько, Юрій Бурбак. Зараз будівля належить приватному акціонерному товариству “Гравітон”, яке придбало її у вже напіврозваленому вигляді. І хоча зрозуміло, що приміщення треба оновлювати, проте через труднощі з фінансуванням зробити це зараз немає можливості.

“ПрАТ “Гравітон” з 2015-го року ініціює створення приватного індустріального парку, в який входять усі ці будівлі. І якби місто почуло і підтримало ініціативу, то таких недобудов стало б менше”, – зазначив Максим Бурбак.

Він додав, що зараз є складнощі з коштами через війну. Окрім того, у грудні минулого року Чернівці втратили півтори тисячі робочих місць, коли з міста пішла німецька компанія “Аутомотів”.

“Закинута будівля колишнього нічного клубу “Метро” – це вже наслідок, а не причина. Наслідок того, що місто з 2015-го року не спромоглося позитивно відгукнутися на ініціативу ПрАТ “Гравітон” щодо створення індустріального парку, що сприяло б залученню інвестицій і створенню робочих місць. Тоді були б і грошові вливання для доведення до ладу “Метро” та ще одного цеху, що біля “Екватора”. Там теж починалася реконструкція”, – зазначив М. Бурбак.

Він запросив підприємства України, які зацікавлені у релокації виробництва, переміщуватися на територію ПрАТ “Гравітон”. Чим більше підприємств перемістяться сюди – тим більше інвестицій. А відтак і в закинуті будівлі, такі, як “Метро”, вдихнуть нове життя.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.