Новини

Сьогодні День поцілунків: цілуйтеся на здоров’я, але й бережіться

Шостого липня у світі відзначають День поцілунків. Свято започаткували британці у XIX столітті, а у минулому столітті його затвердила Організація Об’єднаних Націй.

Крістіна БОЖЕСКО, лікар стоматолог-хірург підрозділу хірургічної стоматології Чернівецької обласної клінічної лікарні розповіла про користь та
шкоду від поцілунків.

Про користь

За словами Крістіни Тодорівни, поцілунки сприятливо впливають не тільки на здоров’я, а й також покращують настрій і підвищують працездатність.

– Від депресії. Німецькі вчені довели, що поцілунок позитивно впливає на настрій людини. Ранковий поцілунок допоможе створити романтичний настрій на весь день.

– Найкраща дієта. Під час дружнього поцілунку витрачається 5 калорій. А ось пристрасний поцілунок спалює до 30 калорій.

– Для підвищення імунітету. Любителі цілуватися рідше звертаються до лікарів. Під час поцілунку в організмі виробляються нейропептиди, які знищують шкідливі бактерії та віруси.

– Проти карієсу. Тривалий поцілунок нормалізує кислотність у ротовій порожнині. Поцілунок знижує ризик виникнення карієсу більше, ніж жувальна гумка.

– Продовжує життя. Вчені з’ясували, що ті, хто багато цілується, живе у середньому на п’ять-сім років довше за тих, хто цього не робить.

– Для здоров’я серця. Поцілунок – чудове тренування для серцево-судинної системи. Саме під час поцілунку частішає пульс. Поцілунки сприяють запобіганню вегетосудинної дистонії і порушень, пов’язаних із циркуляцією крові.

– Проти вірусів. Вчені з Австралії знайшли велику кількість природних антибіотиків в слині. Під час поцілунку вони потрапляють в організм іншої людини і мають протизапальну дію.

– Підвищує активність мозку. Тривалий поцілунок збільшує пульс людини. У результаті покращується кровообіг, і кисень краще надходить до клітин головного мозку. При цьому прискорюються розумові процеси, підвищується концентрація уваги і навіть стає легше запам’ятовувати інформацію.

– Проти зморщок. Поцілунок приводить в дію від 29 до 34 лицьових м’язів. Така зарядка для обличчя є чудовим засобом профілактики зморщок.

Про небезпеку

“В обміні слинною рідиною під час поцілунків криється основна небезпека: через поцілунки може передаватися досить багато хвороб, – зауважує Крістіна Божеско. – Насамперед це гострі респіраторні вірусні інфекції, ангіни та грип, а також COVID- 19.

Такі важкі захворювання, як туберкульоз, гепатити А і В, також здатні передаватися під час поцілунку. Досить великий ризик зараження гепатитом С та ВІЛ/СНІД під час поцілунку, якщо у партнерів є мікроранки у роті. Цьому може сприяти і стоматит – запальне захворювання порожнини рота, здатне передаватися під час поцілунків.

Дуже висока ймовірність заразитися сифілісом або герпесом під час поцілунку. Існує навіть так звана “хвороба поцілунків” – інфекційний мононуклеоз. Це гостре вірусне захворювання, що характеризується змінами складу крові, ураженням печінки, лімфатичних вузлів, селезінки і лихоманкою.

Поцілунок – це найкращий спосіб висловити своє ставлення до іншої людини без жодних слів. Однак перед тим, як цілуватися, варто бути впевненим у відмінному стані вашого здоров’я та здоров’я вашого партнера. Тому вчасно звертайтеся до лікарів, проходьте профілактичні огляди і цілуйтеся на здоров’я!”

Цікаво!

У деяких країнах світу цілуватися на вулиці вважається непристойним. Наприклад, в ісламських державах, Японії та Китаї. У європейців та американців таких упереджень немає.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.