Новини

Україна розробляє власні засоби для протидії іранським дронам ‒ Reuters

Українські інженери розробляють засоби, які допоможуть протидіяти атакам РФ іранськими дронами-камікадзе.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, Захід розробив системи ППО для протидії ракетним атакам. Однак знищення безпілотників вартістю 50 тисяч доларів ракетами, кожна з яких коштує 1 млн доларів, зовсім невигідно.

“Це невигідно, тому нам потрібно постійно знижувати вартість інструментів, які ми використовуємо для знищення “Шахедів”, – сказав міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Читайте також: Велика Британія почне підготовку українських льотчиків у серпні

Тому йдеться про виявлення безпілотників акустичними та іншими засобами, а також про фактичне їх знищення. У 2022 році Україна запустила проєкт, спрямований на створення “Армії дронів”, який переріс у держпрограму, що охоплює все: від виробництва безпілотних літальних апаратів до навчання пілотів дронів.

Як зазначив Федоров, виробництво безпілотників наразі відбувається по всій Україні, попри загрозу російських авіаударів. За його словами, виробникам було наказано розподілити роботу по різних майданчиках і використовувати бомбосховища для деяких частин виробничого процесу.

“Сьогодні цей підхід працює, і всі виробники продовжують працювати, і ракети не б’ють по виробництву. Вони (удари, – ред.) бувають, але не в таких масштабах”, – додав він.

За словами Федорова, понад 80% закуповуваних для ЗСУ дронів українського виробництва і збірки.

Анатолій Храпчинський, який працює у фірмі, що розробляє технології радіоелектронної боротьби, порівняв підхід України до технологічних інновацій з російським. За його словами, в той час, як в Росії використовується підхід “зверху вниз” і в ньому домінують держпідприємства, в Україні рушійною силою є приватний сектор, в який залучено безліч невеликих компаній.

“Коли ми починали цей проєкт минулого року, було сім компаній, які могли б продати дрони державі. Сьогодні їх 40, а до кінця року буде 50”, – зазначив Федоров.

Він додав, що державний венчурний капітал допомагає розширити внутрішнє виробництво, і Україна має перевагу перед Росією, оскільки вона може ділитися технологіями з іноземними партнерами та не хвилюється про санкції.

“Завдяки коштам компанії починають локалізувати виробництво. Сьогодні ми закуповуємо запчастини по всьому світу, в тому числі в Китаї. Але локалізація поступово йде”, – сказав міністр.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.