Новини

Австрія виступила проти надання гарантій безпеки для України

Австрія виступатиме проти надання гарантій безпеки для України на рівні Євросоюзу і відмовиться дати свою згоду на такі зобов’язання.

Про це 29 червня заявив канцлер Австрії Карл Негаммер у кулуарах першого дня саміту ЄС, пише DW. За його словами, аналогічну позицію нібито займають також Ірландія, Кіпр і Мальта.

“Нам як нейтральним державам ясно, що в такому вигляді вони (гарантії безпеки, – ред.) не можуть існувати”, – сказав Негаммер.

Низка керівників країн ЄС напередодні дводенної зустрічі закликали Брюссель забезпечити гарантії безпеки Україні після закінчення розв’язаної Росією війни. Ці гарантії могли б включати конкретні обіцянки військової допомоги або зобов’язання щодо допомоги в разі нападу.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у короткому коментарі на тему гарантій безпеки заявив, що його країна “спільно з найближчими союзниками вже тривалий час веде такі дискусії з Україною” і продовжить їх.

Зазначається, що в проєкті підсумкового комюніке учасників саміту країн ЄС мова йде не про гарантії безпеки, а про обіцянки в сфері безпеки. Це, зазвичай, не має на увазі пряму військову підтримку.

“Європейський Союз і держави-члени готові разом із партнерами зробити свій внесок у майбутні обіцянки в галузі безпеки щодо України, які допоможуть Україні у довгостроковій обороні, стримуванні актів агресії та протидії зусиллям щодо дестабілізації”, – йдеться в проекті документа.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.