Новини

Два роки без проектів: що з “Бюджетом участі” у Чернівцях

У Чернівцях другий рік поспіль не будуть оголошувати збір проєктів “Бюджету участі”, але планують реалізувати значну частину проєктів, за які чернівчани проголосували 2021 року. Їх досі не вдалося зробити.

Про це molbuk.ua розповідає депутатка Чернівецької міської ради Яна Брус.

Яна Брус входить до експертної комісії щодо “Бюджету участі”. Вона пояснює, що затримка з реалізацією проектів виникла через те, що спочатку кошти не пропускало казначейство, а потім зросла вартість проєктів через подорожчання матеріалів та робіт.

“Вартість проєктів, які не змогли реалізувати, зросла удвічі через подорожчання матеріалів та вартість робіт. Вирішили завершити об’єкти, які виграли 2021 року. Тоді в “Бюджеті участі” виграло 27 проєктів, і їх мали реалізовувати у 2022 році. Через війну цього не вдалося зробити, і конкурс більше не оголошували. Лише наприкінці 2022 року вдалося реалізувати два проєкти: автобусні зупинки й відеонагляд та освітлення у дворі будинку на проспекті Незалежності. Цього року хотіли б зробити більшість проєктів, які перемогли. Уже виділили кошти на благоустрій Віденського парку, на облаштування майданчика для вигулу собак у парку “Жовтневий” та баскетбольного поля на вулиці Фізкультурній, на дитячі майданчики на вулиці Комарова, 30, провулку Миру, 13, на завершення робіт на майданчику на вулиці Авангардній, 49″, – каже Яна Брус.

Наразі на реалізацію деяких проєктів казначейство знову може не пропустити гроші. Тому будуть виконувати проєкти, які стосуються благоустрою. А ось такі проєкти, як проведення фестивалів, вирішили не реалізовувати. Також у міськраді хочуть внести низку змін до положення про проведення “Бюджету ініціатив”.

“Хочемо виправити помилки, які були допущені за п’ять років існування “Бюджету ініціатив”. Проєкт рішення вже винесли на сесію міськради. Планується змінити граничну вартість проєктів. Раніше давали 300 тисяч гривень на реалізацію малих проєктів і мільйон гривень — на великі проєкти. Та наразі за ці кошти неможливо зробити якісні проєкти. Уже за кошторисною документацією виконаних проєктів будемо розуміти, наскільки ці граничні суми потрібно підвищити. Також хочемо продумати механізм, щоби школи та дитсадки теж мали можливість розробляти проєкти”, – зазначає Яна Брус.

Довідка

Бюджет ініціативі чернівчан у Чернівцях був запроваджений у 2016 році. За цей період чернівчани подали майже 400 різних пропозицій для покращення Чернівців. Частина з них була реалізована. Останній раз проекти подавали у 2021 році.
Починаючи з 2022 року Бюджет участі у Чернівцях не проводився.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.