Новини

«На наші дороги не лаявся хіба що лінивий»: які поломки на СТО в Чернівцях виявляють найчастіше

З приходом весни водії все частіше скаржаться на проблеми з автомобілями. На станціях техобслуговування уже створюються черги з машин.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

“Найчастіше – проблеми із ходовою, – розповів майстер СТО Ігор Романюк. – Це елемент вашого авто, який потребує найбільшого догляду і частого обслуговування. Це зумовлено тим, що саме підвіски беруть на себе основні механічні удари об поверхню дороги, а система амортизації, що входить до складу ходової, поглинає вібрацію. Все залежить від стилю їзди та якості доріг, яких, на жаль у нас немає”.

“Їм з високих джипів ці ями не страшні”

Чернівчанин Василь Григорович приїхав на СТО на вулиці Комунальників на 10-річному Volkswagen Golf.

“На наші чернівецькі дороги напевно ще не лаявся лише лінивий, – обурюється чоловік. – Що при Каспруку, що при тому Клічуку – доріг не було, нема і, швидше за все, не буде. Вони там всі лише про кишеню думають, а не про дороги. Звичайно, їм із високих “джипів” ці ями не страшні. У мене робота така, що без машини не обійтися. Тож доводиться щодня “вбивати” те авто, коли їжджу по ямах…”.

Слюсар Роман встановлює чотири домкрати під автівку. Чоловік настільки швидко і впевнено проводить ці “маніпуляції”, що не встигаєш і помітити, як за мить в машині відкручено колеса. Далі Роман несе колеса у майстерню, де замінює резину на літню та проводить балансування коліс.

“Міняти колеса водії почали ще з середини березня, – каже він. – Пригадуєте, було кілька теплих днів, після яких знову насунулись сніги? Зараз клієнтів, звісно, побільшало, бо погода сприяє”.

Для заміни гуми й перевірки коліс Романові вистачило приблизно 20 хвилин. Після цього слюсар відправляє водія до іншого співробітника сервісного центру – Ігоря Романюка. Василь Григорович під’їжджає на підйомник та виходить з авто. Слюсар переконується, що машина не “сповзе”, і піднімає її приблизно на 1,5 метра висоти.

“Почнемо з огляду маточини, – каже працівник, підійшовши до заднього колеса авто. – Якщо буде чутно сторонній звук, значить маточина технічно несправна”.

Легкий стукіт у колесі відчувається. Слюсар береться розкручувати колесо.

“Далі оглядаємо гальмівні диски. Бачите, диск має бути гладенький. Проблеми немає”, – заспокоїв чоловік.

Василь Григорович розраховується із працівниками СТО: заміна гуми й поверхнева діагностика автівки йому обійшлась у 400 гривень.

Як підготувати авто до весни

Працівники станції техобслуговування дали кілька порад, як правильно доглядати за автомобілем після зими.

“Перше, з чого варто почати – це огляд кузова, – розповідає Ігор Романюк. – Цієї зими вологи вистачило і людям, і автомобілям. Звісно, і солі та піску було достатньо на дорогах. Тому про стан кузова необхідно подбати особливо ретельно: змити пилюку і бруд, особливо з важкодоступних поверхонь”.

“Щоб автівка зустріла теплий сезон у всій красі, а не в плямах іржі на лакофарбовому покритті, подряпини та відколи на кузові необхідно обробити спеціальними антикорозійними рідинами, – продовжує слюсар. – Чим вища температура повітря, тим швидше відбуваються хімічні реакції – зокрема, окислення. Тому за “плюсових” температур все таємне швидко стане явним. Завершальний етап – полірування захисним покриттям”.

“Що ж до всього, що знаходиться під капотом, то мити і чистити цей простір самостійно не рекомендую, – продовжує Ігор. – Адже у сучасних моделях автівок занадто багато електроніки. А у старих складно передбачити стан проводів та контактів. Тому краще звернутися на професійну автомийку. А ось огляд двигуна – етап обов’язковий. Зимові перепади температури й велика різниця між температурою навколишнього середовища та робочих вузлів можуть спровокувати різні неприємності. Скажімо, втрату герметичності й підтікання робочих рідин через тріщини та розриви пластикових та гумових деталей”.
Фахівець також радить водіям, зазираючи під капот, не забути перевірити стан акумулятора.

“Взимку, як відомо, двигун запускається з певними труднощами. Їздити доводиться, практично не вимикаючи фари, а в салоні постійно працює обігрівач. Усе це є додатковим і достатньо серйозним навантаженням для акумулятора. Щоб не їздити з “недозарядом” і тим самим не скорочувати ресурс роботи його, акумулятор варто підзарядити.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.