Новини

Ажіотаж на йодид калію: спеціалісти попереджають про небезпеку від препарату

В аптеках – ажіотаж на йодид калію. Українці масово скуповують препарат, та вживати речовину для профілактики не можна, застерігають спеціалісти.

Президент звертається до всіх країн світу, аби вони могли допомогти запобігти катастрофі на ЗАЕС. Українці ж одразу після цього звернення рушили до аптек скуповувати таблетки калій йодиду. “Навіть не вистачало на складах цього препарату. Ми їм пояснюємо, що за рекомендаціями МОЗ, цей препарат приймається однократно”, – каже завідувачка аптеки Анастасія Бавенко.

Та чи варто проходити так звану “йодотерапію”!? “Боже вас збав, як кажуть у народі, приймати калій йодид просто так”, – застерігають медики.

Лікарі наголошують, що йодид калію – пігулка, яка може захистити від радіації, але нашкодити в разі використання задля профілактики. Препарат потрібно пити лише за реальної небезпеки радіаційного зараження – тоді як, кажуть експерти, витік радіоактивного йоду під час аварії на ЗАЕС – мінімальний. “Більшість блоків на цій станції перебувають у стані холодного зупину. Тобто вони не працюють. Радіоактивний йод утворюється лише на блоці, який працює”, – пояснює директор Інституту клінічної радіології, лікар-імунолог Анатолій Чумак.

Неконтрольоване вживання калій йодиду може призвести до безлічі побічних ефектів, серед яких, зокрема, рак щитовидної залози. “Оці рекомендації дивні про спиртовий розчин йоду, розчин “Люголя” – сховайте їх, тому що це недостовірна інформація, яка, на жаль, розходиться мільйонними тиражами”, – зазначають біологи.

В разі аварії на ЗАЕС треба уважно слухати лише офіційні джерела. “Міністерство охорони здоров’я, якщо воно визначить, що населення на тій чи іншій території країни має вживати препарати стабільного йоду – тільки після того ви можете це робити”, – кажуть спеціалісти.

Для цього в МОЗ розробили рекомендації, в яких дозах треба приймати йодид калію. 16 міліграмів потрібно дати дітям до 1-го місяця. Дітям від 1-го місяця до 3-х років – 32 мг. Від 3-х до 12-ти років – 62. А підліткам віком від 13-ти років, дорослим до 40-ка та вагітним – прописали 125 міліграмів речовини.

І головне, варто пам’ятати, що калій йодид – це локальний засіб, це не чарівна пігулка. Найкращий захист у разі ядерного інциденту – це захист відстанню, чим ви далі, тим спокійніше.

Тож не нехтуйте закликами до евакуації від місцевої влади, перебувайте в укриттях, ущільніть вікна та двері, вимкніть систему вентиляції, якщо терористи таки вдадуться до теракту. Зробіть запаси питної води та їжі. І стежте за офіційними джерелами інформації.

Нагадаємо, що в Україні розгортають штаби на випадок теракту на Запорізькій АЕС, в яких працюватимуть медики, рятувальники та поліція. Найближчими днями в країні планують провести навчання з перекриттям доріг і розгортанням санітарних блокпостів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.