Новини

Аналітики пояснили, що саме може уповільнити український контрнаступ – ISW

Речник Генштабу України Олександр Штупун повідомив, що українські сили провели успішні наступальні операції на північ і північний захід від Бахмута.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни у звіті ISW.

Пресцентр Таврійського угруповання військ України повідомив, що українські війська просунулися до кілометра на заході Донецької області та продовжують спроби покращити свої тактичні позиції поблизу Вугледара (30 км на південний захід від Донецька – ред.).

Російські мілблогери стверджували, що українські війська марно наступали на південний захід і південь від Оріхова на заході Запорізької області, і заявляли, що українські війська посилюють темпи контрнаступальних операцій у цьому районі через поліпшення погодних умов.

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що українські війська просунулися до 3 км біля Малої Токмачки на заході Запорізької області та до 7 км у районі Великої Новосілки на заході Донецької області та звільнили сім населених пунктів у них. районах з початку контрнаступальних операцій.

Однак радник Офісу президента України Михайло Подоляк 15 червня заявив, що українські сили ще не почали контрнаступ “як такий”, але визнав, що українські сили ведуть наступальні дії, що, ймовірно, пояснює, що українські сили ще не розпочали своїх основних зусиль.

ISW оцінює, що поточні українські наступальні операції, ймовірно, створюють умови для ширших українських контрнаступальних цілей, які не є чіткими одразу і тому є початковою фазою поточного контрнаступу.

Тим часом російські військові блогери продовжують приписувати ймовірним російським можливостям радіоелектронної боротьби і оборонній доктрині успішну оборону російських військ від українських контрнаступальних операцій на півдні України.

Також відомий російський мілблогер стверджував, що російські війська впроваджують “стратегічну оборону”, яка прагне відвернути увагу українських сил в тривалих позиційних боях уздовж першої лінії оборони, перш ніж згодом розпочати контратаки проти ослаблених українських штурмових підрозділів.

ISW продовжує оцінювати, що російські сили підтримують доктринально обґрунтовані оборонні операції в цьому секторі, в яких перший ешелон сил відбиває або уповільнює атакувальні сили, перш ніж другий ешелон сил контратакує проти будь-якого прориву противника.

Інший відомий російський мілблогер стверджував, що російські комплекси РЕБ заважають українським силам використовувати високоточні боєприпаси з наведенням за GPS-координатами та сильно порушують український радіозв’язок.

Російський військовий блогер, зокрема, стверджував, що російські війська використовують комплекси РЕБ “Мурманськ-БН” для виведення з ладу датчиків української аеророзвідувальної техніки та комплекси РЕБ “Красуха-4” для придушення зв’язків із супутниковими сигналами в радіусі 300 км.

ISW раніше оцінював, що російські можливості РЕБ були критично важливими для ускладнення українських атак на запорізькому напрямку, хоча незрозуміло, чи успішна російська тактика РЕБ є результатом перевищення можливостей чи покращеного використання Росією цих систем.

ISW зазначав, що початкові українські напади та російські оборонні операції не слід екстраполювати для прогнозування результатів усіх українських контрнаступальних операцій.

Нагадаємо, польський військовий аналітик Конрад Музика стверджує, що Україна наразі залучила для наступу лише 3 з 12 бригад. За спостереженнями польського аналітика, основні удари українських військових припали на південний схід.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.