Новини

“Завод доводять до банкрутства”: директор “Машзаводу” розповів про критичну ситуацію на підприємстві

Чернівецький “Машзавод” на межі банкрутства. Директор підприємства Віктор Сідляр звинувачує у цьому очільника Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка.

Про це він повідомив сьогодні на пресконференції, повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Читайте також: Стало відомо, скільки коштів торік сплатив “Машзавод” до бюджету Чернівців

Керівник підприємства каже, що лист на накладення санкції щодо “Машзаводу” був написаний ще 12 березня 2022 року, проте затвердили його 19 жовтня того ж року.

“Чи не виглядає це спецоперацією? Це загроза національній безпеці. Лист був написаний 12 березня 2022 року і направлений Баканову, Данілову. Війна почалася 24 лютого того ж року. Це вам нічого не говорить? Можливо було це зібрати в цей час? 19 жовтня були накладені санкції на підприємство. Сім місяців пройшло, а воно просто десь лежало. Це вам нічого не говорить? Коли санкції до цього один за одним запроваджувалися? Це говорить про те, що хтось захотів використати це подання, яке було, попередньо, напевно, відхилене. Ми звернулися до Служби безпеки України в Чернівецькій області. Я поїхав одразу до Михайла Петрова (керівник СБУ в Чернівецькій області – авт.), і кажу: “У чому річ?”. Він каже: “Я нічого не знаю”. Ми спитали губернатора, той теж нічого не знає. Стали з’ясовувати. Тут були перевірки, але все безпідставно. Ну це нонсенс, – каже Віктор Сідляр.

Керівник “Машзаводу” розповідає, що всі зв’язки із Росією, Білорусією та Придністров’ям обірвані.

“Нас б’ють за те, що ми робили. Я вам хочу сказати, як ми ці контракти здобували. От, до прикладу, з Білорусі. Коли 14-го року в нас була біда, що ми відмовилися працювати з Росією, самі це зробили, Росія ж не була під санкціями тоді ще. Обвалився ринок, відмовилися від багато мільйонних контрактів. Ми ці контракти здобували. Вони нам не падали з неба. Після початку війни залишилися невиконані контракти. Ми могли їх виконувати, бо Білорусь під санкціями одразу не була, але ми всі зв’язки обірвали”, – каже директор.

Директор підприємства заявляє, що з часу, як наклали санкції на “Машзавод”, окрім розмов зі сторони місцевої влади, більше нічого немає.

“Ми надсилали листи президенту, прем’єр-міністру, першому віцепрем’єр-міністру, голові РНБО, голові СБУ. Я сам був в Руслана Васильовича мільйон разів. Він мені постійно казав: “Дайте день-два, дайте тиждень, дайте місяць”. Так тривало майже пів року. Банки нам виставляють претензії. Платіть відсотки, гасіть тіло кредиту. В цей час кошти, які заходять, не пускають нам на рахунок, а кладуть на позабюджетний рахунок. Ним не можна скористатися. Тобто кошти заходять, з нас кошти списують, ми платимо заробітну плату, платимо комунальні, бензин, треба обслуговувати завод, а гроші до нас не заходять, – говорить В. Сідляр. – Коли я прийшов, кажу: “Руслан Васильович, ну хоча би щось зробіть. Це незаконно, гроші мають заходити”. Я просив, щоб організували зустріч, наприклад, з банкірами. Давайте зберемо хоч одну нараду щодо діяльності “Машзаводу”, крім розмов, – нічого. Ну давайте разом поїдемо, подзвоніть, організуйте мені зустріч в Офісі Президента, чи в Нацбанку. Ні разу нічого такого не було. Ну як мені ще звертатися? Губернатор каже: “Що ви нічого не розумієте, я за вас! Я за вас так працюю, що в мене спина болить”. Голова ОВА може набрати президента і домовитися про зустріч. Я не можу”.

Віктор Сідляр говорить, що підприємство на межі банкрутства.

“Я просив у Запаранюка показати хоч один лист до президента, до прем’єр-міністра. Мені не надали жодного листа. Дзвониш в Київ, а вони питають, де ваш губернатор? Ну, з іншої сторони, я прошу за себе, а коли це звернеться офіційна особа, якому надані всі повноваження в області, це інша справа. Я вважаю, що завод доводять до банкрутства. Завод поки живе з тих коштів, які в нас лежали на рахунку до санкцій. У нас був такий запас, що ми вісім місяців тримаємося. Ви уявляєте, на якому ми підйомі були? Все, край. Далі вже не можемо”, – запевняє керівник “Машзаводу”.

Директор підприємства каже, що він особисто розмовляв з головою Ради національної безпеки та оборони України Олексієм Даніловим.

“Я розмовляв з Даніловим. Все, що в його повноваженнях, він зробив. Він провів засідання РНБО, він прийняв рішення і відправив в адміністрацію президента. Далі, це вже президент має поставити підпис. Данілов все зробив, зібрав членів РНБО, вони проголосували”, – додав Віктор Сідляр.

Molbuk.ua звернувся до пресслужби Чернівецької обласної військової адміністрації за коментарем, проте відповіді поки не отримав.

Раніше ми писали, що чернівецьке підприємство “Машзавод” потрапило під санкції РНБО.

Згодом керівник підприємства Віктор Сідляр прокоментував рішення РНБО про санкції.

28 січня РНБО зняло санкції з чернівецького заводу, але президент Володимир Зеленський поки це рішення не підписав.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.