Новини

У Києво-Печерській лаврі вперше помолилися за упокій Івана Мазепи

У Києво-Печерській лаврі вперше помолилися за упокій гетьмана Івана Мазепи.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Саме в цей день, 325 років тому, на День пам’яті всіх святих, була освячена однойменна церква Києво-Печерської лаври, збудована коштом Івана Мазепи. У програмі державного будівництва Мазепа приділив надзвичайну увагу розвиткові Лаври та взагалі Печерського містечка як церковного, культурно-мистецького, освітнього осередку.

Церква Всіх святих завжди чітко пов’язувалася у свідомості українців з іменем великого гетьмана. “Мазепиною церквою” називалася навіть у путівниках імперських часів.

За ініціативи Міністерство культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні ми розпочинаємо реставраційні роботи у церкві Всіх святих, аби зберегти безцінний внесок гетьмана в історію українського народу. Також цілком логічним є створення на базі Заповідника Музейного центру “Гетьман Іван Мазепа та його доба”. Місцем для такого музею обрано Онуфріївську вежу, також збудовану коштом гетьмана. Ми розпочали роботи над нею в межах програми “Велика реставрація” ще до війни. Наразі залишилось їх завершити та створити музей.

Як і обіцяли, Лавра стає українською. Тепер в її стінах будуть звучати молебни за видатних діячів української історії”, – написав Ткаченко.

Нагадаємо, анафема на гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепу була накладена російською церквою 12 листопада 1708 року за наказом царя Петра І у зв’язку з переходом гетьмана на бік шведського короля Карла XII.

Українські церкви — Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква, Українська православна церква Канади, Українська греко-католицька церква не визнають цієї анафеми і продовжують служити молебні за упокій душі видатного українського гетьмана.

У вересні 2018 року Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви зробили заяву, що вони ніколи не визнавали дійсною анафему на Івана Мазепу, тому що вона була накладена виключно з політичних мотивів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.