Новини

Як прибрати зайві сантиметри з талії: ефективні поради

Зайву вагу в області талії фахівці з харчування називають “кортизоловою”. Вся справа в тому, що причиною його появи є непорядок з гормоном кортизолом.

Про це у своєму мікроблозі Instagram розповіла нутриціолог Катерина Йенсен.

Фахівець з функціонального харчування не тільки розповіла, чому так відбувається, але і дала поради, як позбутися від жиру на талії без спортзалу.

Причини скупчення жиру на животі⠀
1. Стрес і високий інсулін

Кортизол та інсулін є антагоністами: якщо зростає кортизол, інсулін зростає як відповідна реакція.⠀

“Взагалі, інсулін і кортизол – хороші і потрібні нам гормони. Але якщо їх рівень дуже високий, ми починаємо відчувати різні нездужання”, – розповіла Катерина.

Чому так відбувається

Для нормального функціонування клітин потрібна глюкоза. Інсулін я називаю “паровозом”, який везе свого “пасажира” глюкозу (яка потрапила в кров з їжі) в клітку.

“Якщо за результатами аналізів у вашій крові виявили багато інсуліну, то сталося таке: ви поїли, глюкоза потрапила у кров, тіло починає поставляти вам інсулін, але при цьому глюкоза в клітку не потрапляє. Організм думає, що вам не вистачає інсуліну, він починає виробляти його ще більше, а ситуація не змінюється, клітина голодує”, – пояснила Йенсен.

В результаті, в організмі є і глюкоза, і величезна кількість інсуліну. Цей стан називається інсулінорезистентність – клітина стає несприйнятливою до глюкози, яку доставляє інсулін.

Що відбувається з глюкозою, яка не потрапила в клітини? Тіла більше нікуди її витрачати – і глюкоза відправляється в жирові відкладення. Якщо це інсулінова проблема, то тіло буде відкладати жири, насамперед, в області талії, розповіла фахівець.

2. Неправильне харчування

А саме – харчування з надлишком простих вуглеводів. І це не лише білий хліб і цукор, як думають багато хто. Прості вуглеводи – це також всі каші, навіть цільнозернові. Гречка, вівсянка, кіноа, бурий рис – все це прості вуглеводи, з якими не варто переборщувати. Тобто, не варто допускати, щоб кількість вуглеводів становила більш, ніж 1/6 частину від вашого раціону.

3. Кава

Кофеїн викликає зростання гормонів стресу, що запускає дію ланцюжка, описаного мною вище.

Як позбутися від жиру на животі без спортзалу

Скоротити кількість кофеїну

Працювати зі стресом

Звернути увагу на те, що у вас з інсуліном

Правильно харчуватися

“Проблему інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу можна вирішити тільки харчуванням”, – сказала Катерина.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.