Новини

На Буковині на території однієї з громад заборонили діяльність УПЦ МП

На Буковині під час чергової сесії Вижницької міської ради прийняли рішення заборонити діяльність УПЦ МП на території Вижницької міської територіальної громади.

Про це повідомляє районна газета “Вижницькі обрії”.

З ініціативи жителів Міліївського старостату 26 квітня прийняли рішення припинити діяльність УПЦ МП на території Вижниччини.

“Вижницький міський голова Олексій Чепіль проінформував всіх присутніх на сесії, що в міську раду надійшло звернення від жителів села Мілієве, в якому вони просять негайно заборонити на території старостату діяльність релігійних організацій УПЦ МП у зв’язку з підпорядкуванням їх країні-агресору. Під даним зверненням підписалось понад 1200 жителів старостату”, – йдеться у матеріалі.

Читайте також: Проголосували одноголосно: на Буковині ще одне село перейшло з УПЦ до ПЦУ

За словами міського голови Олексія Георгійовича, звернень з такою кількістю підписів до міської ради ще не надходило. Під час сесії своє слово сказав староста села Володимир Гаф’юк:

“Хочу наголосити, що наше звернення стосується виключно нашого старостату. Коли розпочалась повномасштабна війна, багато жителів з наших сіл добровільно пішли захищати Україну. Ще в перші дні російської агресії до мене звертались неодноразово щодо діяльності на нашій території московського патріархату. Якщо пригадуєте, в одному з інтерв’ю президент України Володимир Зеленський просив у такі важкі дні оборони не розпочинати внутрішні війни. Наші люди звертались і до районної влади і отримували таку ж відповідь, мовляв, давайте спершу подолаємо російського ворога. Нам вдавалось якось стримувати ситуацію, поки не побачили, що твориться у Лаврі, почули як її прихожани озвучують думки про те, що України як держави не існує, дізнались, що керівництво УПЦ має російське громадянство тощо. Це зрадницька організація, яка працює на ворога. Якщо порівняти кількість воїнів нашого старостату, які сьогодні тримають стрій, то вірян ПЦУ ‒ понад сотню, а вірян УПЦ – двоє-троє. Якось так. Але мушу сказати волонтерську допомогу фронту надають і ті, й інші”.

Свою думку висловив також голова громади Олексій Чепіль. Вона полягає в тому, що єдина Православна Церква України повинна бути по всій державі і якщо ще одна громада прийме таке рішення, можливо, це пришвидшить прийняття його на найвищому рівні.

Рекомендації постійної з питань регламенту, забезпечення законності, протидії корупції, депутатської діяльності та етики озвучила Олена Акришора:

“…Комісія рекомендує: звернення жителів Міліївського старостату взяти до відома, міській раді негайно приступити до вивчення всіх правовстановлюючих документів, що стосуються земельних ділянок, на яких розташовані культові споруди з подальшим винесенням цих питань на розгляд сесії, та сьогодні ж звернутись до Верховної Ради України заборонити на законодавчому рівні діяльність УПЦ МП на території України”.

Тож враховуючи ці рекомендації, пропозиції депутатів, міська рада вирішила: звернення взяти до відома; відділу правового забезпечення, організаційно-кадрової роботи та зв’язків з громадськістю спільно з відділом земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища вжити заходів щодо перевірки правовстановлюючих документів на культові споруди та земельні ділянки, на яких розташовані культові споруди (церкви, храми) та результати перевірки винести на розгляд чергової сесії. Апарату міськради ‒ звернутися до вищих органів влади щодо пришвидшення розгляду проєкту закону ” Про внесення змін до деяких законів щодо діяльності в Україні релігійних організацій” щодо заборони УПЦ МП на території України.

В окремому пункті йдеться про те, щоб заборонити на території Вижницької міської територіальної громади діяльність УПЦ МП та звернутись до керівництва церковних громад УПЦ МП, які здійснюють функціонування на території громади, щодо вирішення питання переходу до ПЦУ в добровільному порядку.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.