Новини

Землею користуються «чужі»: на Буковині земельні наділи працівників соціальної сфери віддали мешканцям сусідніх сіл

У Бабині на Кельменеччині земельні наділи працівників соціальної сфери віддали мешканцям сусідніх сіл.
Люди вимагають справедливості, але справа не вирішується.

До редакції ” ” звернулася мешканка села Бабин Світлана ЗАХЛІВНЯК, колишня соціальна працівниця. Вона попросила допомогти у розв’язанні земельної проблеми.

“Свавілля триває не один рік”

– Шостого вересня 2000 року на сесії сільради вирішили надати дозвіл на виготовлення проєкту відведення земельних ділянок працівникам освіти, охорони здоров’я, культури, побутового обслуговування, зв’язку, торгівлі. Тобто всім, хто належить до соціальної сфери. Загалом – 31 особі. Розміри ділянок різні. В мене – 0,63 гектара. Загальна ж площа становила 13,01 гектара. Далі землю ми здали місцевому агроформуванню в оренду. Воно платило нам грошима або натуроплатою, хто як хотів. Однак три роки тому геокадастр вилучив ці наділи й передав по два гектари людям із навколишніх населених пунктів. Ще до цього ми виготовляли документи на приватизацію ділянок. Хтось встиг це зробити, а хтось – ні. Порушень не було: нам сказали, що документацію можна виготовляти до 2024 року. Та, попри це, ділянки у нас відібрали, не попередивши і не повідомивши про нових власників. Тож, як з’ясувалося, наша бабинська земля була оформлена на людей далеко не бабинських. Дуже прикро і боляче, що наші односельчани, і мій чоловік серед них, зараз мужньо боронять Україну від окупантів, а ми не можемо захистити свою землю від беззаконня. Скільки разів ми звертались до місцевої влади, але справа не вирішується. Ми намагаємось відстояти свої ділянки й вимагаємо вжити заходів для встановлення осіб, винних у фальсифікації відомостей державного кадастру щодо земель, які належать бабинським працівникам соціальної сфери.

– Це свавілля триває не один рік, – вважає Майя ДУДКО, лікарка. – Від нього постраждали не тільки я з моїм чоловіком, а й покійна свекруха. – Чужі люди господарюють на нашій землі, а ми не можемо цьому зарадити. Земельні наділи були виділені в урочищі Мурависько. Ми отримували від агроформування відповідну плату. Тепер залишилися біля розбитого корита. Куди не звернемося, всюди глуха стіна. Ми навіть хотіли вдатися до радикальних заходів, щоб перешкодити “чужим” обробляти нашу землю, однак переважив здоровий глузд, адже живемо у правовій державі. Та час минає, а позитивної відповіді нема. Ми подавали документи на приватизацію землі, однак цього нам не вдалося зробити через бюрократичні відписки. Пізніше ми довідалися з відкритих джерел, що тоді працювала злочинна схема “прихватизації” землі. Причому через підставних осіб землю отримували навіть ті ж працівники Держгеокадастру. Аналогічна ситуація була у Рідківцях на Новоселиччині. Щоправда, деякі сільські громади вчасно похопилися й відстояли свою землю.

“Це рейдерське захоплення землі”

– Сільрада була на боці односельчан, але Держгеокадастр послався на букву закону, а останній гласив, що будь-який громадянин має право отримати два гектари землі в будь-якому населеному пункті України, – згадує Віктор ГРИГОРОШЕНКО, який донедавна очолював Бабинський старостинський округ. – Це свого роду рейдерські захоплення землі. Причому, творилося таке не лише в нашому селі, а й межах всієї держави. Знаю, що наші працівники соціальної сфери зверталися до правоохоронців, однак проблема існує й досі.

Обурені люди минулого року звернулися за допомогою до Бюро економічної безпеки України. Скаргу буковинців було взято на контроль, однак наразі конкретного розгляду, тим паче розслідування ще не було. Паралельно бабинці звернулися до адвокатів, але теж ще просвітку не видно.

– До 28 квітня 2021 року розпорядником всіх земель за межами населених пунктів було Головне управління Держгеокадастру в області, а після прийняття закону № 1423 – I X “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” Держгеокадастр був позбавлений цієї функції, – каже Роман ДВОРСЬКИЙ, заступник голови Кельменецької ОТГ, до якої нині належить Бабин. – Тому для працівників соціальної сфери Бабина єдиний вихід врегулювати конфлікт – звернутися до суду.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.