Новини

У вольєрах на Буковині розводять зубрів: їх планують випустити у живу природу

На Буковині лісівники відновлюють популяцію європейських зубрів. Цьогоріч 3-х особин планують випустити в дику природу.

Про це повідомляє Подільський лісовий офіс.

У ліси Чернівецької області перших зубрів завезли ще у кінці 1960-х років. Вони адаптувалися до умов буковинських лісів і поступово почали тут розживатися. У 2000-х роках вид почав деградувати. Причин декілька: в першу чергу споріднене схрещення (не вистачало “свіжої крові”), суворі зими, браконьєрство. Тоді у лісівників виникла ідея збудувати вольєр, у якому можна було би розплодити зубрів і з часом відпускати їх на волю.

У 2016 в Банилівському лісництві філії “Чернівецьке лісове господарство” побудували вольєр площею 80 гектарів.

Далі працівники мисливського господарства шукали можливості завезти зубрів. Вдалося переселити самця на ім’я Мурза і самку Музу із Миколаївського зоопарку. Знайшли одного самця німецької крові у національному парку “Сколівські Бескиди”, що на Львівщині. Решту тварин завезли із Вінницької області. Наразі тут зібрали три генеалогічні лінії зубрів, які проживають у вольєрі – 10 дорослих тварин і 6 особин молодняка, що народилися вже на території заказника.

Одного дорослого самця на ім’я Мурий та двох молодих тварин Мурчика й Мурку, які народилися у розпліднику, планують випустити на волю. Це дасть поштовх генетичному оновленню та збільшенню поголів’я зубрів у буковинських Карпатах.

Довідка

Зубр – це найбільший ссавець у Європі. Його висота може сягати до двох метрів, а вага самців часом досягає 700 кг. Сьогодні збереглося лише декілька генетичних ліній зубрів. Їх загальна чисельність включає близько 4000 особин у всій Єпропі. В Україні ця цифра сягає 400. Зокрема 54 зубра мешкає саме у вольєрних господарствах Подільського офісу. Тому ця тварина зарахована до зникаючого виду і занесена до Червоної книги.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.