Новини

“Тримали в жахливих умовах”: омбудсмен розповів про стан звільнених з полону українських захисників

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про стан звільнених з полону українських захисників та умови їхнього утримання в полоні.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо фізичного та морально-психологічного стану звільнених українських захисників, повідомляє УНІАН.

За словами Лубінця, багато звільнених мають проблеми зі здоров’ям.

“Хлопці розповідали, що їх тримали в жахливих умовах. Дуже мала кількість їжі їм надавалася. Жодного разу вони не бачили представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Була обмежена кількість води. І не давали засоби особистої гігієни”, – зауважив Лубінець.

Він додав, що керівництво та відомих бійців полку “Азов” тримали в одиночних камерах.

“Я вчора спілкувався з хлопцями, які розповідали, що вони більш ніж 120 днів були в “одиночці”. Один навіть не міг спілкуватися. Він так і сказав, що “мені треба якийсь час – згадати, як це – спілкуватися з людьми, бо я перебував узагалі сам”, – сказав омбудсмен.

Він підсумував, бійці потребують медичної допомоги.

“Щодо психологічного стану, то можу тут сказати: нічого у Російської Федерації не вийшло – поламати, зламати… Я не побачив жодного нашого військовослужбовця, який був би зламаний. Всі як бачили, що вони вже вдома, всі посміхалися, всі дякували”, – розповів Лубінець.

Він наголосив, що до бійців у полоні застосовувалися тортури.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.