Новини

30 років Незалежності: чим жила Буковина. 1998 – страйки через затримку пенсій і зарплат

Достатньо важким економічно був 1998 рік. Працівники бюджетних структур по дев’ять місяців сиділи без зарплати, натомість влада обіцяла їм горілку, борошно та цукор.

1998 рік також відзначився масовими виявленням підробок популярних на той час брендів.

Повернення Каденюка на Буковину

На початку 1998 року український космонавт Леонід Каденюк вперше після свого польоту в космос відвідав рідну Чернівецьку область. Видатний буковинець приїхав до Клішківців, де проживала його мати. У селі Атаки Леоніда зустрічала делегація на чолі з головою ОДА Георгієм Філіпчуком. Того дня він зустрічався з односельчанами та однокласниками.

Священники освячували будки на Калинці

На “Калинівському ринку” у період новорічно-різдвяних свят вперше юрбами почали ходити священники з відрами та васильком. Жоден контейнер не обминали, а вдячні підприємці “відстібували” служителям церкви гроші. Газети назвали це явище “новим видом бізнесу”.

“Тепер Калинка стала святим місцем і до того ж мокрим. Свята позаду, але святим отцям надто сподобалося виганяти з ринку нечисту силу. Нині згадали ще й про автомобільні стоянки”, – писав тоді ” “.

Телефонна “революція”

У Чернівцях відкривають телефонний переговорний пункт. Його урочисто презентувала чернівецька філія “Утел”.

“Якість зв’язку можна було перевірити одразу ж учасникам презентації запропонували безкоштовно скористатися міжміським телефоном”, – пише ” ” про відкриття переговорного пункту.

У місцевій пресі активно рекламують пейджинг – мобільний зв’язок за допомогою пейджерів.

Страйки, пікети та акції протесту

Через скрутну соціально-економічну ситуацію областю прокотилася хвиля акцій протесту і страйків працівників підприємств. Так, у перші дні січня працівники Сокирянської райлікарні оголосили страйк на п’ять днів. Свої вимоги вони виклали у листі до голови РДА. Зокрема, вимагали виплати зарплат, заборгованість з яких становила дев’ять місяців.

Упродовж п’яти днів лікарі надавали тільки невідкладну медичну допомогу. Переговори, які велися між страйкарями і владою, результатів не дали. Тому загальна конференція трудового колективу лікарні вирішила оголосити з 8 січня безстроковий страйк до виконання вимог. Своє рішення учасники страйку надіслали до Верховної Ради і Президенту України.

У лютому біля стадіону “Буковина” протестували обласні профспілки. Чисельний мітинг відбувся у рамках всеукраїнської акції протесту. Учасники пікету вимагали довгоочікуваної зарплати працівникам бюджетної сфери, а також підтримки вітчизняного виробника.

Друга перемога Федорука

За результатами виборів Чернівецького міського голови, вдруге цю посаду здобуває Микола Федорук. Він здобув підтримку 53,7 тисяч жителів Чернівців (49,31% голосів виборців).

На другому місці опинився кандидат, директор підприємства “Торвік” Віктор Блонський. Його підтримали трохи більше 17 тисяч мешканців міста. Третє місце здобув голова “Облагробуду” Юрій Гаврилюк, за якого проголосували майже 17 тисяч чернівчан.

Участь у виборах міського голови взяли понад 109 тисяч виборців, явка становила 60,8%.

Масова підробка продукції

На Буковині почали масово виявляти підроблену продукцію. Найчастіше – це продовольча і непродовольча продукція популярних на той час брендів.

В управлінні захисту прав споживачів була ціла колекція фальшивих і справжніх пральних порошків Tide, Ariel, Dosia, шампунів Head’n’Shoulders, Pantene Pro V. Відрізнити підробку від оригіналу майже неможливо – однакове маркування, “близнюки”-етикетки.

Після концерту почали “трясти” організаторів

23 травня 1998 року на стадіоні “Буковина” відбувся грандіозний концерт під гаслом “Молодь – проти наркоманії та СНІДу”. Участь у концерті взяли Ірина Білик, співачка Лінда, Макс Фадєєв та гурт В.Р.І.К. Ведучою шоу була Вєрка Сердючка та її подруга Галя.

Згодом мистецький центр “Музична драбина”, який організував концерт, заявив, що його рахунки заблокували – центр оштрафували податкові служби. У компанії також заявили, що вважають це “наїздом” на фірму, через що “МД” змушена припинити діяльність.

Нове життя пивзаводу

У Чернівцях після реконструкції відновив роботу місцевий пивний завод. Модернізацію вдалося провести завдяки наполегливості двох фірм – ВАТ “Роси Буковини” та “Чернівецького пивзаводу”, які отримали єврокредит на суму 1,5 мільйона доларів. За ці гроші придбали чеську варницю, італійські фільтри, російське обладнання для спецпідготовки, а також німецькі карбонізатор та кегбой.

Пиво фасувалося у 50-літрові кеги та продавалося на розлив. У кінці липня на прилавках магазинів з’являються 1,5-літрові пляшки із світлим пивом “Кафедральне” й “Черемош”, а також темного сорту – “Три корчми”.

Зарплату бюджетникам видають горілкою

Ситуацію з невиплатою зарплат працівникам бюджетної сфери вирішили владнати роздачею замість грошей горілки. Так, розпорядженням голови ОДА вказано видати бюджетним установам області під боргові зобов’язання лікеро-горілчані вироби на суму 2 млн. грн.

Кучмі поскаржились на будівництво АЗС

Група мешканців низки житлових будинків на вулиці Червоноармійській написали листа президенту Леоніду Кучмі, в якому поскаржились на будівництво автозаправки. Йшлося про нинішню АЗС “Мавекс”, розташовану на розі вулиць Героїв Майдану та Пилипа Орлика.

“Розуміємо, що місце для прибуткового бізнесу прекрасне – поруч готель “Турист”, авторинок, автостоянка. Ми не хочемо жити, постійно відчуваючи вибухонебезпечну ситуацію. Дихати повітрям, що забруднене бензином і газами”, – йшлося у листі чернівчан до президента.

Відкрили міст через Прут

Після 10-річного ремонту в Чернівцях відкрили міст через річку Прут. Це сталося урочисто до Дня міста у жовтні 1998 року. За інформацією тодішніх посадовців, вартість спрощеного будівництва мосту становила 2 млн. грн.

“Після введення в експлуатацію нового мосту, “переїдуть” через річку Прут кінцеві зупинки 3 і 5 маршрутів тролейбусів, а також кінцеві розв’язки садгірських маршруток. Це, на думку заступника керівника департаменту ЖКГ Василя Каденюка, покращить екологічну ситуацію в місті, пов’язану зі зростанням удвічі-тричі кількості автомашин на дорогах обласного центру”, – писав тоді ” “.

Школярка завагітніла від пенсіонера

71-річний буковинець Петро Степанишин вирішив одружитися на 13-річній Світлані Антоняк. Це сталося через те, що юна буковинка завагітніла від нього дівчинкою. Справою зацікавилась Глибоцька прокуратура, проте суд незабаром закрив її – Петро Степанишин потрапив під амністію, оголошену президентом з нагоди 7-ї річниці Незалежності України.

Пенсіонери зупинили поїзд “Москва-Варна”

Багаточисельний натовп пенсіонерів на Буковині перекрив залізничну колію, затримавши пасажирський потяг міжнародного сполучення “Москва–Варна” на три з половиною години. Літні мешканці сіл Тисівці та Великий Кучурів вдалися до радикальних дій через 7-місячну заборгованість з виплати пенсії.

Напередодні вони написали заяву на ім’я керівництва району та області, в якій попередили, що у разі, якщо їм не почнуть виплачувати кошти, вони обіцяють зупинити потяг.

На колії зібралися майже 300 людей. Вони зажадали приїзду губернатора. Згодом на місце події прибули районні чиновники, які запропонували пікетувальникам замість грошей борошно та цукор. Проте люди відмовлялися.

Згодом до селян прибув і голова ОДА Теофіл Бауер. Після його запевнень, що до нового року заборгованість з виплати пенсії буде погашена, люди розійшлися.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік – сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік – цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік – черги за продуктами і референдум.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.