Новини

Як користуватися пристроями в умовах економії електроенергії

Сьогодні питання економії електроенергії в Україні стоїть дуже гостро. В умовах дефіциту цього ресурсу багато людей сьогодні активно використовують генератори та джерела безперебійного живлення.

У зв’язку з цим раціональніший підхід до використання є неминучим ефектом нової реальності, пише УНІАН.

За останні роки кількість підключених пристроїв вдома різко зросла. Раніше регулярно підключалися до електромережі лише ноутбуки, комп’ютери, смартфони та планшети. Зараз цей список поповнився величезним асортиментом “розумних” домашніх гаджетів, зокрема голосовими помічниками зі штучним інтелектом, смарт-телевізорами, холодильниками та дверними дзвінками. За попередніми оцінками, у середньостатистичному помешканні у Європі зараз близько 17 таких девайсів, а в США – 20.

Частіше використання всіх пристроїв спричинив і перехід на гібридний режим роботи. Ще кілька років тому наші комп’ютери були вимкнені більшу частину тижня через роботу в офісі, тепер до електромережі вдома можуть постійно підключатися ноутбук і смартфон.

Як споживати менше електроенергії – практичні рекомендації:

Зрозуміло, що зменшити до мінімуму використання електрики неможливо, однак нам під силу скоротити її споживання власними пристроями.

– Під час пошуку нових гаджетів звертайте увагу на показники рівня енергозбереження. Зокрема перевірте відповідність стандарту енергоефективності “Energy Star” або клас у схемі маркування енергоспоживання. Стверджується, що комп’ютери з маркуванням “Energy Star” споживають на 30-65% менше енергії, ніж звичайні пристрої.

– Коли ноутбук або смартфон повністю заряджено, від’єднайте його від мережі та працюйте з використанням заряду акумулятора для економії електроенергії.

– Віддавайте перевагу ноутбукам, а не настільним комп’ютерам, оскільки перші споживають менше електрики.

– Відмовтеся від екранних заставок на пристроях, оскільки вони можуть використовувати додаткову потужність та швидше розряджати пристрій.

– Вмикайте режим сну з низьким енергоспоживанням, коли девайси не використовуються. Будь-який сплеск споживання енергії, необхідний для увімкнення живлення, буде незначним порівняно з економією електроенергії завдяки використанню цього режиму. Також якщо частіше використовувати режим сну, можна також продовжити термін експлуатації девайсів.

– Навіть коли пристрої вимкнені, але підключені до розетки, вони все ще можуть споживати електроенергію. Рівень споживання через це може збільшитися приблизно на 5-10% до щомісячних рахунків за комунальні послуги. Тож вимикайте з розетки всі девайси, які не використовуються.

– Подумайте про придбання вдосконалених подовжувачів живлення, які запобігають споживанню електрики, коли вони не використовуються. Перевага полягає в тому, що вони також мають такі зручні функції, як таймери та монітори активності.

– Виберіть оптимальний пристрій для потокового відео, залежно від кількості людей, які переглядають контент. Слід уникати ігрових приставок, оскільки вони споживають у 10 разів більше енергії, ніж планшети чи ноутбуки. Обладнання потокового відео з сертифікатом “Energy Star” може споживати на 25-30% менше енергії, ніж стандартні девайси.

– Увімкніть режим енергозбереження на телевізорі, який може знизити споживання на третину.

– Використовуйте смарт-лічильник, щоб відстежувати, скільки енергії використовується в будинку в режимі реального часу. Це дозволить краще зрозуміти, як різні прилади впливають на споживання та вживати заходів щодо економії електроенергії. Самі ж лічильники споживають дуже мало електроенергії та можуть заощадити ваші гроші в довгостроковій перспективі.

Ці поради достатньо прості й можуть стати в пригоді не лише під час дефіциту електроенергії в енергосистемі, але й надалі, коли ситуація стабілізується. Оскільки раціональне споживання електроенергії має з вимушеної міри під час війни перетворитися на корисну звичку у мирний час.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.