Новини

«У мене підозра на COVID-19, зробіть КТ»: в яких випадках треба робити комп’ютерне обстеження

“У мене 37,5, хочу зробити КТ”, “Почуваюсь нормально, але комп’ютерна томографія показала пневмонію” і “ПЛР — позитивний, проситиму лікаря відправити на КТ” — такі фрази часто можна зустріти в соцмережах. Однак лікарі не завжди призначають КТ, і це викликає обурення пацієнтів.

Розповідаємо, коли лікарі повинні відправляти на комп’ютерну томографію, чим вона небезпечна та чи можна без неї обійтися.

Чому хворим на COVID-19 роблять комп’ютерну томографію?

Вона дає змогу встановити, чи сильно уражені легені хворого. Однак у Національній службі здоров’я України (НЗСУ) зазначають, що не завжди хворі з коронавірусом або підозрою на нього потребують рентгенологічного дослідження.

Усе вирішує лікар, з огляду на клінічний стан конкретної людини.

Коли хворому на коронавірус справді потрібно робити КТ?

Лікар-терапевт Іван Кондратенко каже: КТ треба робити лише у тому разі, коли медик припускає, що у хворого сильно пошкоджені легені.

Вона може бути також необхідною, коли ПЛР-тест показав негативний результат, але у хворого чітко виражені серйозні симптоми вірусу, наприклад, важко дихати. У такому разі КТ підтверджуватиме, що є інфекція в організмі, — пояснює Кондратенко.

У випадку, якщо людина легко переносить хворобу та не має показань до госпіталізації, комп’ютерна томографія не виправдана. Якщо ж результат дослідження впливатиме на подальше лікування, тоді лікар може призначити КТ.

Також призначення КТ може бути виправданим, якщо:

лікар має отримати додаткову інформацію, щоб визначитися, чи потрібно госпіталізувати пацієнта, який нелегко переносить хворобу;
пацієнт перебуває в групі ризику: має ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання;

треба відстежувати стан хворого, якщо людина вже перебуває в лікарні й медикам необхідно дізнатися, чи допомагає пацієнту лікування.
Як потрапити на КТ безкоштовно?

Якщо лікар створив електронне направлення на рентген або КТ, пацієнт може пройти таку діагностику безкоштовно. Але лише в тих закладах, які мають договір із Національною службою здоров’я України на медичні послуги амбулаторним пакетом.

Окрім контракту з НСЗУ, заклад, звісно, повинен мати необхідне обладнання — рентген-апарат або томограф.

Якщо КТ показала пневмонію, чи обов’язково потрібні антибіотики для її лікування?

Це має вирішувати лікар. За словами Івана Кондратенка, бактеріальну пневмонію лікують антибіотиками, однак не завжди до вірусної пневмонії доєднується бактеріальна.

Коронавірус мине, але потім ми отримаємо антибіотикорезистентність. Це буде катастрофа, тому що вакцину проти коронавірусу за рік майже розробили, а щоб зробити новий антибіотик — на це підуть роки.

Якщо ми отримаємо бактерію, яка не буде чутливою до антибіотиків, ми не зможемо рятувати людей, — говорить лікар.

Що може бути заміною комп’ютерній томографії?

Альтернативою КТ може стати УЗД (ультразвукова діагностика) легень. Однак зараз в Україні лише невелика кількість лікарів роблять її.

Медики лише почали її опановувати. Хоча я впевнений, що зрозуміти, чи потребує людина госпіталізації або наскільки уражені її легені, можна і без КТ та УЗД.

Сама сатурація (насиченість крові киснем, — ред.) хворого вже свідчить багато про що, — зазначає Кондратенко.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.