Новини

1 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

Яке свято 1 жовтня
Цього дня світ відзначає Міжнародний день кави, Міжнародний день літніх людей, Міжнародний День музики, Міжнародний день охорони єнотів, Всесвітній день вегетаріанства, День народження поштової листівки, Міжнародний день балету.

В Японії – день саке, у США – День домашнього печива, День пожежного цуценя, День волосся, День чорних собак, День мережива, у КНР – День освіти Китайської Народної Республіки, Свято середини осені “Чжунцюцзе” (свято місяця), в Болівії – День посадки дерев, у Британії – День поезії, День Лінкольншира, в Кореї – осіннє свято “Чхусок”, в Узбекистані – День вчителів і наставників, на Кіпрі – День Незалежності, в Азербайджані – День працівників прокуратури, у Нігерії – День Незалежності, в Камеруні – день Об’єднання, у Шрі-Ланці, Сальвадорі, Гватемалі – день захисту дітей, в Індонезії – день Святості Панча сила.

Пам’ятні дати 1 жовтня, річниці та події
У 1661 році в Англії відбулися перші перегони на яхтах: змагалися король Карл II і його брат Джеймс. Перемогу здобув король.

У 1847 році Вернер фон Сіменс, його брати і Йоганн Гальске заснували фірму “Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske”, нині відому, як “Siemens AG”. З діяльністю компанії пов’язані такі інновації, як стрілочний телеграф, динамо-машина, трансатлантичне телеграфне повідомлення, трамвай, тролейбус, електровоз, слуховий апарат, імплантується кардіостимулятор, цифрова АТС і багато інших.

1 жовтня 1869 року у Відні була випущена перша в світі поштова листівка з маркою. У листки із щільного паперу розміром зі стандартний поштовий конверт з лінійками для адреси і австро-угорським гербом просто “вдрукували” марки достоїнством два крейцери. Такі “листи” відразу стали популярними. За перші два місяці їх було продано близько 3 мільйонів.

У 1887 році був відкритий заново відбудований після пожежі 1873 року Одеський національний академічний театр опери та балету.

У 1890 році в горах Сьєрра-Невада в долині річки Йосеміті-Крік був заснований Йосемітський Національний парк площею 304 тисячі га, в якому ростуть тисячолітні секвої.

У 1908 році Генрі Форд представив нову модель свого автомобіля “Форд Ліззі” (модель T), що став завдяки своїй низькій ціні (850 доларів), витривалості та економічності найпопулярнішим автомобілем першої чверті століття. До 1927 року було випущено 15 млн автомобілів цієї марки.

У 1926 році відкрився Київський театр опери та балету.

У 1931 році на Харківському тракторному заводі зійшов з конвеєра перший трактор.

У 1949 році була проголошена Китайська Народна Республіка.

У 1960 році з конвеєра зійшов перший “Запорожець”, який отримав у народі прізвисько “горбатий”.

У 1964 році в Японії була запущена в експлуатацію перша в світі високошвидкісна магістраль — Токайдо-Сінкансен.

У 1977 році Пеле залишив великий футбол, забивши протягом своєї спортивної кар’єри 1281 гол у 1363 іграх. В останній грі Пеле один тайм зіграв за свій останній клуб-нью-йоркський “Космос” та один – за Бразильський “Сантос”, в якому починав свою легендарну футбольну кар’єру.

У 1979 році зона Панамського каналу була передана під юрисдикцію Панами.

У 1983 році шведська пошта випустила марку із зображенням квартету “ABBA”.

У 2017 році сталася стрілянина в Лас-Вегасі. Загинуло 59 осіб.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 1 жовтня вшановує пам’ять святого Євменія Гортинського.

Що сьогодні не можна робити
У цей день не можна лаятися, хвалитися та ображати кого-небудь. Постарайтеся робити добро. Не вимагайте багато від коханого, інакше він може сильно розлютитися. Не варто починати нових справ.

Прикмети на 1 жовтня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– яка погода на “Аріну Шипшину” – така буде і 1 квітня;

– високий бур’ян – узимку буде багато снігу;

– на березі ще залишилося листя – зима буде теплою й тихою.

1 жовтня іменини
Іменини у Олексія, Аріадни, Ірини, Софії, Аркадія, Сергія, Михайла, Костянтина, Івана, Іларіона, Володимира, Веніаміна і Бориса.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.