Новини

Світло з-під чорної діри: астрономи знайшли ще одне підтвердження теорії Ейнштейна

Астрономи вперше побачили, як з-під чорної діри пробивається світло, що підтвердило теорію Альберта Ейнштейна.

Дослідження групи вчених було опубліковане в журналі Nature.

Згідно теорії відносності Ейнштейна, магнітне та гравітаційне середовище навколо чорної діри настільки деформоване, що можна побачити, як світло згинається навколо неї і відбивається назад з-за чорної діри, пише Science alert.

Тепер вперше астрономи безпосередньо побачили це відбите світло.

Це остаточно підтверджує прогноз Ейнштейна і проливає подальше світло на найтемніші об’єкти Всесвіту.

“Будь-яке світло, що потрапляє в чорну діру, не виходить, тому ми не повинні бачити нічого, що знаходиться поза нею. Причина, по якій ми бачимо світло, полягає в тому, що ця чорна діра деформує простір, згинаючи світло і скручуючи навколо себе магнітні поля”, – сказав астрофізик Ден Уілкінс зі Стенфордського університету.

Астрономи спостерігали за галактикою у січні 2020 року за допомогою двох рентгенівських обсерваторій. І були дуже здивовані, коли побачили те, про що знали лише теоретично.

“Було приємно ще раз підтвердити теорію відносності. І це дуже круто – дізнатися щось нове про “хитрих космічних звірів” – чорні діри”, – розповідає Уілкінс.

Чорні діри є фактично невидимими, а навколо них знаходиться викривлений простір, тому досліджувати їх дуже складно, зазначають астрономи.

“Наш відкриття – це показник того, як далеко ми зайшли, що ми можемо проводити подібні детальні спостереження за допомогою наших приладів, та аналітичних прийомів”, – говорить Ден Уілкінс.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.