Новини

Що треба знати про брекети і вирівнювання прикусу: відповідь фахівців міста Чернівці*

За даними статистики, 75% населення України живе з неправильним прикусом, і 35% з цієї кількості потребує якісного ортодонтичного лікування. У багатьох, хто стикається з цією проблемою, завжди виникає багато запитань. Що потрібно знати про правильний прикус, брекетні системи й методи вирівнювання зубів, розповідають фахівці стоматологічної клініки MarkoDental (Віорел МАРКО), “Сучасної ортодонтії” (Олександр ХОМИШИН), стоматологічної клініки Orto.S. (Олександр КАЗИМІР), стоматологічної клініки “СТЕММА” (Катерина ФЕСЮК).

Чому потрібно вирівнювати прикус?

– В Україні, на відміну від Америки і Європи, трапляються багато пацієнтів з деформацією черепа, – зазначає лікар-стоматолог, власник стоматологічної клініки MarkoDental Віорел МАРКО. – В ортодонтії я бачу проблему тут. Тому ми маємо починати з того, щоб у ранньому віці дітям діагностувати проблеми, пов’язані з дисфункцією і зміною кісток. Криві зуби є лише наслідком тих проблем, яких ми не бачимо у дитинстві. Боротися зі скелетними патологіями у дорослому віці дуже складно.

Тому наше основне завдання – це робота з функціональними апаратами, знімними пластинками для того, щоб забрати у дітей скелетні патології у віці 6 років, на етапі змінного прикусу. З кривими зубами людина може жити, а ось при великих деформаціях, через які вона не може дихати, чи асиметрії обличчя, або при проблемах з вимовою – жити важко.

З якого віку потрібно звертатися до ортодонта, якщо в дитини криві зуби? Чи може це “перерости”?

– Звертатися до ортодонта можна тоді, коли у дитини є хоча би 6-7 тимчасових зубів, – зауважує Віорел Марко. – На цьому етапі молочного прикусу не потрібно коригувати зуби, важливо коригувати дихання. Чим більше дитина дихає носом, а не ротом, тим менше проблем буде з правильним формуванням зубів.
Стосовно того, чи це “переросте” – ні, це не “переросте”. Криві зуби однозначно потрібно виправляти саме у дитячому віці.

Що мають робити батьки, щоб у дітей росли рівні зубки?

– По-перше, батьки повинні слідкувати за носовим диханням. По-друге – дитина має жувати тверду їжу. По-третє – намагатися втримати молочні зуби, адже це підгрунтя для постійних зубів. Якщо на них з’явився карієс, його потрібно відразу лікувати. А якщо так сталося, що якісь із молочних зубів були втрачені, за допомогою стоматолога втримати місце для постійних. Якщо за цим усім слідкувати, у 90% зуби вашої дитини будуть рівними.

Які можуть бути способи вирівнювання прикусу у дітей?

– Дитячий вік – дуже важливий для корекції прикусу та вигляду обличчя пацієнта, оскільки в цей час можна зробити дуже суттєві зміни. Останнім часом зроблені оновлення в протоколах ортодонтичного лікування дітей. У цей період брекет-система не є основним апаратом вибору, – зауважує лікар-ортодонт Олександр Хомишин.

Звичайні знімні пластинки відійшли на другий план, бо це довго, проблематично для пацієнта, вимагає багато затрат часу, а в нашому сучасному житті у дітей його теж стає обмаль, життя дуже насичене навчанням, різними заняттями, чого не було у попередніх поколінь. Тому почали застосовувати максимально ефективні, як правило незнімні апарати, які дають швидкий ефект і не потребують великої кількості візитів.
Зараз у змінному прикусі також почали застосовувати елайнери (прозорі капи), часткову брекет-систему.

– Сучасне ортодонтичне лікування дозволяє зробити досить ефективно багато важливих речей у ранньому віці, ще на молочних (тимчасових) зубах. При лікуванні дистального прикусу (нижня щелепа зміщена назад) часто використовуємо накладки на тимчасові зуби, які змінюють прикус, спрямовують ріст у правильному напрямку, і потім, можливо, не треба буде жодної корекції у майбутньому. Накладки не знімаються і випадають із зубами під час зміни на постійні, – розповідає Олександр Хомишин. – Застосовуємо швидкі розширювачі при перехресному асиметричному прикусі, недостатньому розвитку верхньої щелепи (апарат Marco Rosa з опорою на тимчасові зуби, апарат McNamara, апарат MARPE з опорою на мікрогвинти) деколи в комбінації з лицевою маскою. Це все незнімні апарати, які мають велику ефективність, і не вимагають великої кількості візитів до ортодонта. Один знімний апарат, який не можемо повністю замінити і далі застосовуємо – Twin Block (дуже ефективний, але незручний і потребує терпіння та співпраці з пацієнтом), частково замінили його більш зручним Carriere Motion та апаратом Herbst. Опора на тимчасові зуби дуже важлива, тому що, як правило, апарати, які змінюють розмір щелепи, її конфігурацію, не дуже позитивно впливають на зуби. А використовуючи для цього тимчасові зуби, ми позбуваємося цього негативного впливу. У такому віці щелепові кістки рухаються значно легше, тому значно легше робити якісь зміни по скелету обличчя.

Якщо ж все-таки йдеться про брекети, то застосовується техніка сегментарна, яка не ставиться на всі зуби, а тільки на декілька зубів для того, щоб отримати певні зміни, щоб у майбутньому було краще.

Але завжди треба пам’ятати, що це є перший етап двоетапного лікування, яким ви значно полегшуєте проблему, що є у дитини. Можливо, в дорослому віці потрібно буде робити корекцію брекетами, але це втручання дозволить вам зробити її швидше, простіше, без видалення зубів, без хірургічних втручань на кістках обличчя. Саме цим раннє лікування дуже важливе.

“Брекети в цифрі”: що таке програмне цифрове вирівнювання зубів?

– Програмне цифрове вирівнювання зубів – це нове слово в ортодонтії, яке дозволяє генерувати ланцюжок усіх етапів в одній програмі, починаючи з цифрового зняття відбитків зубів у роті пацієнта і закінчуючи виготовленням індивідуального постановочного шаблона брекетів, щоб потім перенести це все у порожнину рота, – ділиться лікар-ортодонт стоматологічної клініки Orto.S. Олександр Казимір. – Переваги цифрової ортодонтії в тому, що лікар-ортодонт за допомогою цієї програми може отримати багато відповідей на питання, що буде з цими зубами через кілька місяців, рік чи два лікування. У цій програмі ми можемо спробувати приміряти ці брекет-системи нашому пацієнту і, нічого не роблячи йому в роті, подивитися, як вони відпрацюють, тобто як виставляться зуби.

Якщо порівняти, у звичайних умовах лікар-стоматолог отримає перші результати своєї роботи з брекетом приблизно за 4-6 місяців.
У цифрових протоколах ми можемо побачити за 30 секунд результат майбутнього лікування, як саме спрацює брекет-система у кожному конкретному випадку. Спочатку ми задаємо бажане положення зубів у певній системі брекетів, а потім компанія-виробник виготовляє нам брекети під це положення.

Якщо говорити про індивідуальний брекет, то його відпрацювання складає 95-98%, тобто саме настільки він здатен вирівняти зуби відповідно до заданого положення на початку лікування. Тут ще постає питання, як лікар сам це все інтерпретував. Тому що не завжди інтерпретація лікування у голові лікаря відповідає реальній ситуації діагнозу пацієнта. Коли ми правильно враховуємо всі моменти, тоді розуміємо, якою повинна бути тактика нашого лікування далі.

У цифрі лікар також може внести якісь зміни в брекет-систему, може використати якісь елементи з іншої брекет-системи чи зробити вигин на дузі, щоб зуби перемістились у потрібне положення і подивитися, як вона відпрацює.

Як часто потрібно відвідувати ортодонта і чи є брекет-системи, які дозволяють робити це рідше?

– Секрет у самих брекетах. Індивідуальні брекет-системи дозволяють клієнту приходити рідше, – пояснює Олександ Казимір. – У них зроблені певні проточки, які малюють переміщення зуба. Хоча це не ідеальний варіант лікування. Є такі моменти, від яких ніхто не застрахований. У такому разі доводиться приїжджати.

Відвідини клієнтом ортодонта, залежать від того, яку тягу, силу, яку програму ортодонт ставить на певний період часу. Ці тяги поділяються на контрольовані і неконтрольовані. З контрольованими тягами можна з’явитися до ортодонта на прийом через довший проміжок часу. З неконтрольованими тягами треба робити це частіше – раз на місяць. Чим точніше ми прорахуємо наші кроки, пропишемо часові проміжки для контролю, тим кращим буде ефект.

ВАЖЛИВО! Брекети для дітей і дорослих не відрізняються. Вибір брекет-системи залежить від поставленої цілі. Наше завдання – максимально індивідуалізувати брекет-систему до кожного конкретного випадку. Цифра допомагає нам це зробити.

Що відбувається після зняття брекетів?

Для того, щоб вирівняні зуби зафіксувалися, є ретенційний період з використанням допоміжних систем – ретейнерів у вигляді прозорих кап. Ми одягаємо капу, і вона, як футляр, тримає зуби в тому положенні, яке вивели брекети. Період ретенції триває зазвичай вдвічі довше, ніж час лікування. Саме стільки часу потрібно для того, щоби все закріпилося. Ці капи виготовляються індивідуально. Важливо навіть після періоду ретенції час від часу вдягати ці капи, як маркер змін у положенні рота. Якщо людина відчуває, що тиск на зуби, значить вони почали зміщуватися. Це сигнал, що треба прийти до ортодонта. Такі моменти можна проконтролювати за відчуттями.

Чи є альтернатива брекетам?

У чернівецькій стоматологічній клініці “СТЕММА” застосовують унікальну методику , яка дозволяє вирівнювати зуби дітям і дорослим без застосування брекетів та з повагою до людського організму.

– Ця методика працює за допомогою силіконових трейнерів, без використання брекет-системи. На сьогодні троє лікарів-стоматологів в Україні володіють цим методом, у їньому числі і я, – розповідає Катерина Фесюк, лікар-ортодонт та остеопат стоматологічної клініки “СТЕММА”. – Система OSB почала формуватись близько 40 років тому лікарями-стоматологами з різних країн і з тих пір постійно вдосконалюється, додаючи знання і досвід зі сфер психології, кінезіології, остеопатії та стоматології. Лікарі-розробники цього методу концентрують увагу не тільки на зубах, а й розглядають людське тіло як єдине ціле, що дуже схоже на остеопатичний підхід. Тобто якщо ми змінюємо щось у зубах, то обов’язково впливаємо на тіло, а якщо змінюємо щось у тілі – впливаємо на зуби. Остеопатія говорить, що неправильний прикус починає формуватися ще з пологового будинку, а може й раніше. І на нього впливають як положення кісток черепа, так і загальне функціонування усього організму дитини. Усі патології прикусу беруть свій початок з дитинства. Саме тому чим раніше ви звернетесь до стоматолога, тим кращим буде результат.

Методика OSB дозволяє починати ортодонтичне лікування вже з трирічного віку. Звичайно, виправити прикус можна і за допомогою брекет-системи, але в такому випадку зміни відбуваються досить швидко та агресивно. Система OSB дозволяє м’яко, з повагою до людського тіла, виправити недоліки прикусу і дати можливість отримати здорову збалансовану порожнину рота, саме таку, як було задумано природою.

Оскільки важливу роль у формуванні прикусу відіграє положення язика та носове дихання, на першому етапі лікування цією методикою відбувається налагодження функцій дихання, жування, ковтання. Досягається це правильним носінням трейнера та виконанням вправ щодня. На цьому етапі також розпочинається вирівнювання зубів. Особливістю методу є те, що пацієнт спить із трейнером цілу ніч протягом певного часу, і це додає людині дисциплінованості, вчить турбуватись про себе та брати відповідальність за своє здоров’я. У такому випадку лікар і пацієнт крокують разом, як партнери в одному напрямку і до однієї мети.

На курс лікування таких трейнерів може знадобитися близько 4-5. Подальше лікування включає в себе встановлення спеціальних накладок на зуби: у дитячому віці – на молочні зубки, а в дорослому – на постійні.

За допомогою методики OSB можна отримати всі критерії збалансованої порожнини рота та досягти стабільного результату на все життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.