Новини

Чернівецький журналіст Юрій Чорней презентував свою книгу «Вернон Кресс. Життя під прикриттям»

У Чернівцях відомий журналіст і письменник Юрій Чорней в обласному Художньому музеї презентував книгу “Вернон Кресс: життя під прикриттям”.

Як повідомляє Букінфо, захід модерувала Інга Кейван.

Ця книга – захопливий інтелектуальний трилер, дійовими особами якого є колишній чернівчанин, уродженець австрійського Інсбрука Петер Демант (1918-2006), події та люди епохи, в яку йому судилося жити. Від Першої світової, ГУЛАГу й Голокосту до падіння Берлінського муру, краху комунізму і спроб реставрації тоталітаризму в Росії. Заснована на численних історичних джерелах, значну частину яких уперше введено в культурний обіг.

Інга Кейван зауважила, що книжка є великим подарунком нашому місту і краю: “Коли я читала цю книжку, розуміла, що описану атмосферу відчували й мої дідусь з бабусею. Вона охоплює дуже багато контекстів і розповідає не лише про Петера Деманта, ГУЛАГ, постравму, про ХХ століття, про Буковину, Чернівці, буковинців, чернівчан, але й про кожного з нас”.

“Так сталося, що Петер Демант був чужим серед чужих, і чужим серед своїх. Ця книга покликана заперечити безликість історії, доторкнутися до вічності, відчути життя руками. Це той людський вимір минулого, яким часто нехтують, коли розповідають про масштабні історичні події: голодомори, війни, геноциди. Але людське життя – це не узагальнення. Кожне життя, включно з нашим, – це найдрібніші деталі і всі вони надзвичайно важливі, які, власне, і визначають нашу сутність. Кожне життя вартує, аби за нього боротися, про нього написати. Кожен заслуговує на своє місце в історії”, – розповів автор книжки Юрій Чорней.

Автор додає, що судити про людське життя можна лише тоді, коли воно закінчилося: “Мені важливо було прослідкувати його життя від народження до смерті. Можна було взяти найяскравіші моменти, але тоді це було б віддалено від науковості”.

Географія життя під прикриттям колишнього чернівчанина Петера Деманта – це Австро-Угорська монархія, Королівство Румунія, Перша Чехословацька Республіка, Третій Райх, Союз Радянських Соціалістичних Республік, Росія, безліч гірських вершин і природних місцевостей, країв і країн на всіх континентах, хіба що за винятком Антарктиди. Дивовижним чином у ньому переплелися ключові події найтрагічнішого в історії людства ХХ століття.

Юрій Чорней розповів, що напередодні 600-річчя Чернівців дізнався, що у Росії помер колишній чернівчанин, який заповів свою бібліотеку рідному місту. Також він залишив чудові твори про Чернівці. – Так виникло бажання познайомитися з цими текстами, спогадами про довоєнні Чернівці, дорадянські Чернівці, у яких він жив. Коли я прочитав його тексти виник інтерес й до постаті Петера Деманта. Почав читати його щоденники, архівні документи і мені вдалося відтворити його життя фактично від народження до смерті. Так впродовж семи років я вивчав матеріали, писав і, власне, так ця робота вилилася у документальне дослідження, яке нам вдалося видати на початку цього року, – поділився Юрій Чорней.

Під час презентації Інга Кейван зачитала відгук письменниці Марії Матіос про книжку “Вернон Кресс. Життя під прикриттям”:

“Якби моя воля – я би без будь-якої вченої ради зарахувала книжку Юрія Чорнея до науково-дослідницької праці з присвоєнням йому звання доктора історичних наук негайно! (Чесно!) Бо ця його багаторічна робота цілком відповідає науковому виданню з усім потрібним для цього апаратом (цитування, посилання на джерела, а найголовніше – новизна матеріалу).

2. Якби я була заздрісною, я би кусала собі лікті від відчуття тієї повноти документів і фактів, які Юра, мов той кріт, вишукував і виловлював, систематизував, аргументував у норах архівів і в джунглях преси, щоби згодом перетворити їх у систематизовану, дбайливо упорядковану і переказану історію Буковини через призму історії однієї людської долі. З цим неймовірним за своєю масштабністю задумом він упорався блискуче, додавши навіть до документальної роботи деякого детективного присмаку, що завжди дуже до вподоби читачеві. І я дуже сподіваюся, що вдумливі читачі і дослідники побачать, відчують і оцінять цю колосальну працю.

3. І коли б я тепер писала “Букову землю”, я таки написала б її швидше, бо однозначно послуговувалася б цим універсальним джерелом інформації з історії Буковини. І таким чином зекономила би кілька років часу так само на пошук джерел у архівах. У цих пошуках я відчуваю Юру Чорнея – як свого брата по духу і прискіпливості. Бо джерельна база в “Вернон Кресс. Життя під прикриттям” – повна, як Черемош у повінь. Дякую за цю совісну працю, працю-відкриття, працю-енциклопедію!”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.