Новини

Церква на території ЧНУ потребує негайного ремонту: вуз шукає реставраторів

У Чернівцях готуються до проведення ремонтних робіт в семінарській церкві на території Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ОДА.

Зазначається, що відновлення фасадів будівлі розпочнеться в рамках програми президента Зеленського “Велика реставрація”.

Наразі уже виготовлено проєктно-кошторисну документацію, вона пройшла усі необхідні експертизи, а в університеті оголосили тендер на виконання робіт.

– Надзвичайно важливо розпочати реставрацію саме зараз, бо за кілька років відновлювати доведеться набагато більше вартуватиме це дорожче, – пояснив фахівець центру управління об’єктом ЮНЕСКО університету Євген Чередюк.

Реставрація церкви вкрай необхідна, адже вода, що потрапила під фундамент, вимила ґрунт, через це споруда просіла, а на фасаді утворилися тріщини, які із часом можуть розповсюдитись будівлею. Саме їх і усуватимуть під час реставрації, каже Євген Чередюк.

Крім того, планують відновити втрачені декоративні елементи екстер’єру, кладку, яка також пошкоджена вологою. Білокам’яні елементи, колони та карнизи відновлять та очистять від грибка, а вітражі – від бруду.

– Фактично ми відновимо увесь фасад, до найдрібніших деталей, – каже фахівець. – Резиденція митрополитів Буковини і Далмації, в тому числі і Семінарська церква, входить до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, тому існують певні зобов’язання щодо збереження архітектурного комплексу в належному стані.

Вартуватиме відновлення Семінарської церкви 8 мільйонів гривень. Роботи повинна виконувати компанія, що має дозвіл на здійснення реставраційних робіт пам’яток національного значення.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.