Новини

Невідома Буковина: таємниця «тютюнових» кіосків

У Чернівцях на вулиці Університетській зберігся старовинний “тютюновий” кіоск.

Як повідомила у Facebook історик архітектури, кандидат мистецтвознавства, доцентка архітектурного факультету Київського національного університету будівництва і архітектури Світлана Біленкова, це – колишній “TRAFIK”.

За її словами, подібні МАФи ще збереглися у місті.

“Є навіть у Садгорі (у чудовому зовнішньому стані). Але більшість з них покинуті і нікому не потрібні. Насправді, вони надзвичайно цікаві інформаційні носії історії нашого міста. Зокрема, цей маф зявився тільки через сім років судових тяжб, бо на вулиці, яка вела до Резиденції, локації з реалізації тютюнової продукції не могли з’являтися. Тільки 1914 року з’явився цей кіоск. Тоді вже були інші правила, у місто прийшла війна. Ми іноді не помічаємо речі, які на перший погляд здаються нам самими звичайними. А насправді, вони утримують у собі стільки таємниць! Маленький кіоск! Скільки праці в нього вкладено! І, звичайно, якості! Яка чудова робота по виконанню ескізу! Можна багато всього розповідати…! “, – написала Світлана Біленкова.

“Це фотокопія з архівної проектної документації. Знайшла її цілком спонтанно, серед великих майже покинутих архівних папок різних справ. Серед них була і справа пані Марії Кріпке (напевно цей кіоск належав саме їй), бо вона проживала також на вул.Університетській і сім років домагалася відкрити свій власний бізнес на одній з найпрестижніших вулиць міста. Ким була ця пані, наразі – невідомо. Але з наступних архівних документів та й ескізу її приватного будинку зрозуміло, що вона була заможною, сміливою, незалежною і освідченою особистістю. Синій колір виконання ескізу притаманний представникам архітектурної майстерності з віденської архітектурної школи початку ХХ століття. Саме ця техніка максимально зберігала документ і давала можливість тривалий час користуватися ним з виділеними деталями декору та ін.важливих елементів та деталей, характерних для проектованої будівлі”, – повідомила Світлана Біленкова.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.