Новини

Холодний душ: скільки секунд принесуть максимальну користь

Холодний душ – це не тільки доля “моржів”. Виявилося, що він здатний допомогти відновити здоров’я нервової системи, а також привести в порядок загальний стан організму

Британський лікар Майкл Мослі розповів, як довго потрібно стояти під холодним душем, щоб він приніс користь для здоров’я. За його словами, сприятливі властивості від крижаної води пов’язані з викидом адреналіну, який провокується стресовими умовами.

“З часом ви адаптуєте, і ваша реакція на стрес буде більш приглушеною. Вважається, що, піддаючи наш організм невеликому контрольованому стресу, ми отримуємо вигоду”, – пояснив він.

Точку зору Мослі підтвердив професор фізіології людини з Портсмутського університету Майк Тіптон. За його словами, користь приносить саме коротке занурення, а не тривале.

“Якщо ви будете перебувати в холодній воді довго, глибокі тканини також почнуть остигати, що може привести до переохолодження”, – пояснив учений.

Він зазначив, що на тривалість прийому холодного душу впливає індивідуальна реакція на шок від холоду. Якщо при першій хвилині занурення ви відчуваєте почастішання пульсу, важке дихання і загальне відчуття, що нагадує стрес, 30-ти секунд буде достатньо. Однак бажано поступово збільшувати час перебування в холодній воді або під душем.

Професор Тіптон зазначив, що дуже важливо навчитися повертати контроль над диханням. Він радить перебувати в холодній воді від 60 до 90 секунд, “поки ви не навчитеся контролювати дихання”. Найкраще займатися подібними процедурами вранці або після тренувань.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.